Re: [MK3] TDCI 130KM automat - kto ma ? opisy samochodu-problemy
MK3 2.0 TDCi 130 KM 2004 r z ASB - 5 biegowy tiptronic - przebieg 118 000
Ostatnio zauważyłem dziwny objaw - przy wrzuconym biegu (np 2 lub 3) - obroty silnika około 2000 - dodaję gazu - w tym momencie słyszę lekkie wycie silnika - obroty skaczą na 2500 - aby po chwili znów spaść na 2000 - i potem dopiero auto zdrowo ciągnie.
W manualnej skrzyni byłby to chyba objaw zużycia sprzęgła. A jak to jest w automatach - bo w tym jestem zupełnym laikiem.
Czy to naturalne zjawisko?
Czy ktoś tak również ma w swoim mondeo?
2. Po przeczytaniu wielu wątków forum doszedłem do wniosku, żeby wymienic olej w ASB. Z tego, co sie doczytałem to można ten olej wymienić statycznie(około 50 %) lub dynamicznie. Znalazłem 3 firmy:
a. - Edmar w Nadarzynie - dzwoniłem i otrzymałem info - dostępne obie wersje (dynamiczna lub statyczna) - brak możliwości wymiany filtra oleju (wymiana możliwa tylko przy naprawie generalnej skrzyni) - byłem - nie sprawili dobrego wrażenia - za jazdę próbną odnośnie problemu punktu 1. zażądali 50 zł ! - nie polecam
b. - Auto-transmisja w Jankach- dzwoniłem i otrzymałem info - dostępna tylko wersja statyczna (koszt 280 netto) - kategoryczna odmowa wymiany dynamicznej ze względu na ... i tu szereg fachowych określeń typu ciśnienia , zawory , itp. itd - no i brak możliwości wymiany filtra oleju (wymiana możliwa tylko przy naprawie generalnej skrzyni) - byłem - podłączyli kompa - ale nie działał, bo mieli tylko do Fordów USA - z mojego opisu wywnioskowali , że trzeba naprawiac skrznię - koszt około 5000 - 6000 zł - nie polecam
c. - SAMKO na Spokojnej - byłem - kierownik przejechał się autem - stwierdził początek problemów ze skrzynią - ale podobno mogę śmiało 2-3 miesiące pojeździć - wymieniłem olej - 150 zł - ogólnie mają tam spory ruch i dużo aut (różne modele - m.in. MB E-klasa-gość nie był chyba zadowolony, bo strasznie ****... , nowe Audi a6) - filtra oleju sie nie wymienia(tylko przy naprawie skrzyni) - wrażenie takie sobie - dużo chyba zależy , na jakiego trafi się mechanika
Po wymianie oleju uślizg występuje nadal.
Wracając do domu wstapiłem jeszcze do jednego serwisu ASB - w Bukówce przy trasie katowickiej przy Fincostalu - mała firma 3-osobowa - 1 stanowisko naprawcze - wchodzę - na stole skrzynia w częściach - czyściutko - mówię co i jak - gość ze mną wsiada i jedziemy na test - po jeżdzie próbnej mówi , że wszystko jest jak najbardziej ok - że ten typ tak ma - wrażenie ok - jak coś się będzie działo - walę do nich.
A na koniec - rozmowa z sąsiadem - ma takie same Mondeo - i też podobno tak ma z tym "uślizgiem" - po niedzieli ma sie przejechać moim Mondkiem.
Czy wy też macie wrażenie takiego małego uślizgu , zanim zapnie się te sprzegło (lub sprzęgła) - bo ja już sam nie wiem ?
Z góry dziękuję za porady
|