Cytat:
|
Napisał orsh
Ciekawe. Oczywiscie nie podwazam Twojej wersji Marek92248 ale otrzymalem zupelnie odwrotne informacje, bedzie dobrze jesli to bedzie mogl ktos zweryfikowac.
Po pierwsze skrzynie podobno wymienia sie cala, jest zamknieta na amen, i rownie na amen zalana olejem.
Koszt, jak twierdzil moj mechanik od 3,5tys PLN do 5tys PLN.
|
Z tym zamknięciem na amen to chyba nie do końca prawda, z tego co twierdzą mechanicy od skrzyń automatycznych (konkretnie nasz przypadek czyli mondeo) to jest możliwość rozebrania bo mówią że filtr wymienia się ale przy generalnym remoncie, czyli jest rozbieralna ale nie wymieniają razem z olejem bo dłubaniny od pyty. Olej też nie jest zamknięty na amen bo jest korek spustowy oleju (byłem na wymianie w kwietniu i sam wchodziłem do kanału żeby zobaczyć jak to wygląda).
Znalazłem taką skrzynię na allegro, fakt że używana i nie wiadomo do końca w jakim stanie jest faktycznie ale cena niższa niż naprawa za jakieś 5000 - 6000 zł.
http://www.allegro.pl/item391042448_mon ... ronic.html
A czy ktoś wie ile kosztuje nowa ?
Ja nie potrzebuje ale skoro już o tym mowa to może komuś z nas się to przyda wcześniej czy później
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
Napisał orsh
Ja na swoim aucie mam juz wykrecone ponad 125Kkm i dotej pory chodzi. Na pewno jednak trzeba ja traktowac z wyczuciem, a nie tak jak pan ktory ostatnio kolo mnie stal na swiatlach, i gazowal silnik na hamulcu noznym, az w koncu puscil ten hamulec i wystrzelil. Na pewno efekciarsko wygladalo, na pewno mial swietne przyspieszenie ale rownie na pewno jego skrzynia krzyczala o pomoc. Znajac juz obroty vs predkosci w chwili kiedy skrzynia zmienia bieg lekko upuszczam gazu.
|
Że delikatnie to się zgadzam, tu nie ma co szarpać jak manualem i cisnąć ze świateł ale bez przesady, konstruktor chyba nie zrobił jest tak na "słowo honoru" ?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. żeby zamiast delektować się jazdą to tylko czuwać żeby czasem skrzynki nie uszkodzić.
Ja pisałem gdzieś wcześniej że miałem takie mocniejsze szarpnięcia podczas zmiany biegów, wymieniłem ten olej w kwietniu br. (Samko) i poprawiło się. Wymiana oczywiście części oleju bo cały nie schodzi.