Cytat:
|
Napisał smook
Ja wrócę raz jeszcze do antety forda.
Wiem, że mam uszkodzoną (ale najprawdopodobniej jest to kabel uszkodzony np. podczas wymiany szyby).
Po odkręceniu lampki, widzę, że do antenty (stopki) wchodzą trzy kable - dwa czarne i między nimi zielony.
Podejrzewam, że może chodzić o radio/gps i antenę telefonu (ale modułu gsm nie mam).
Zanim kupię na allegro drugą antenę, zastanawiam się czy nie zacząć od wymiany samego kabla, bo jednak wolałbym mieć antenę w stopce. Czy stopka (antena gps) jest rozbieralna, albo czy przerabiał ktoś coś podobnego?
|
zacznij od wymiany kabla , który kosztuje ok 300 pln i prawie nigdy się nie psuje - tak naprawdę to odkręć stopę anteny i jak radził MDM obejrzyj czy jej rudy nie ogryzł .
Cytat:
|
Napisał criso
witam
nie dawno kupiłem focusa z 2007 wersja GHIA. Ma wbudowany cały zestaw DESO. Niestety okazało się że moduł BT nie działa (telefon jest nieaktywny i brak sterowania głosem)
Cenną uwagę znalazłem od "docento"., " a przy okazji jeśli chodzi o moduł telefonu BT/VCM to nigdy nie był on zintegrowany z DENSO .
w MONDEO jest zamocowany pod obudową nagrzewnicy/parownika i komunikuje się z radiem za pośrednictwem magistrali CAN ." W związku z tym robiłem przekładki Denso z drugiego forda i mój działał (tz był aktywny telefon) w drugim aucie, a Denso z tamtego forda w moim nie działało. Stąd wniosek że moduł BT jest uszkodzony lub wymontowany. Moja prośba jest następująca. Czy ktoś wie w którym miejscu znajduje sie moduł BT , abym mógł do wyjąć i podmienić.
pozdrawiam
|
moduł telefonu musi sie zgłosić nie ważne czy jest z tego auta czy nie (to nie VW i zapisy modułów do gateway-a) , ma być żółta ikona bt w menu telefonu .
sam moduł jest za schowkiem (focus II !!! , w mondeo jest pod nagrzewnicą) - oto pogłądowe rysunki dotyczące wymiany modułu bt z etis-a