Re: [MK4]Właściciele MK4 silnikiem 2.0 Duratec 145KM łączmy się!
Witam
właśnie wróciłem z pierwszej podróży po odbiorze mojego 2.0 ben 145km.
Wrażenia? Znakomite! Niektórzy twierdzili, że brakuje mocy i dynamizmu. Ja uważam, że wszystko jest w porządku. Wyprzedzanie na 4 czy 5 biegu przy 100 km/h jest bardzo łatwe. Jazda na 5 biegu przy 6 i dalej przyspieszanie do pełnej prędkości nie sprawia problemów (oczywiście silnik się przy tym trochę męczy). Ale ogólnie dla mnie było bardzo dobrze.
Spalanie - średnio mam po 550 km przebiegu spalanie 8,6l. Z tego pierwsze 30 tylko stolica a potem reszta do Olsztyna i powrót. Naturalnie dużo korków itp co zmienia charakterystykę jazdy w tzw. trasie. Trochę dużo i czuję brak 6 biegu. Samo spalanie spokojnie można osiągnąć na poziomie katalogu. Oczywiście klima działała, jak też radio, światła i inne udogodnienia. Zatem - nieźle. Aha - moja jazda jest praktycznie przepisowa: średnio w trasie do 100 km/h, max w tej trasie chyba 140.
Trochę czuję problemy ze skrzynią - nie do końca pasuje mi skok lewarka (za długi) i słychać we wnętrzu działanie mechanizmu zmiany biegów (przy niższych, ale to trochę dziwne). Wiem, że można było zrobić to lepiej.
Siedzenia w moim Titanium są sportowe i dość wygodne (a ponieważ mam problemy z kręgosłupem, to trochę musiałem pokręcić i posuwać wszystkie manetki w tę i z powrotem). Da się dość łatwo przyzwyczaić i uważam, że są wygodne. Trzymanie boczne super!
17ki z Good Yearami jechały świetnie. Akurat były burze i słońce, więc mogłem wyczuć prowadzenie w różnych warunkach. Bardzo przyzwoicie.
Nawigacja dotykowa - cóż. Kiepski jest system ustawiania trasy - komputer wybiera dziwne trasy, a ręcznie nie umiałem tego zmodyfikować (miasto po mieście i w trasie przełączać, czy jak ???). To słaba strona. Mapy są dokładne, ale właśnie wytyczanie jest niskich lotów.
Reszta intuicyjna i bardzo mi przypadła do gustu. Radio ok (choć mogłoby być czulsze), mp3 dobrze czyta, ustawia się łatwo.
Aha - mimo mojego świetnego angielskiego, gadać do nawi jeszcze nie umiem :fcp1 Ciągle wpisywał inne cyfry, niż ja wymawiałem. Na ale radio dawało się sterować bez większych kłopotów.
Także moja Nokia bez kłopotów działała z nawi i sporą część trasy konferowałem :fcp1
Więc po pierwszej dłuższej jeździe łączna ocena: 5+. W zestawieniu z oczekiwaniami (czekałem 1,5 mies czytając forum) i poprzednim samochodem (VW polo, z którego jestem bardzo zadowolony - naprawdę wysoko zawiesił poprzeczkę i podczas wyboru auta spośród blisko 35 modeli ciężko było wybrać właśnie to jedno) mogę powiedzieć jedno: to właśnie to!!! :fcp2
Czekam na Wasze opinie
h2o
|