Cytat:
|
Napisał Struna
errata w instrukcji do blosa dotycząca właśnie ustawienia wstępnego reduktora podyktowana jest powiedzmy grubymi już doświadczeniami.
Teoretycznie noby dobrze by było gdyby reduktor byl rozkręcony a BLOS sobie sam tym staruje, jednak w praktyce wychodzi to tak, że jak za bardzo rozbujamy reduktor do minimalna zmiana regulacji blos-a powoduje ogromne zmiany składu mieszanki i wyregulowanie tego staje się wręcz niemożliwe.
Dlatego reduktora NIE NALEŻY rozkręcać na MAX. Rozkręcenie do połowy zazwyczaj jest całkowicie wystarczające ( ile rozkręcić to już trzeba na danym aucie dobrać podczas strojenia układu )
Jeśli przy danym ustawieniu reduktora i blosa widać, że w górnych zakresach obrotów mieszanka ubożeje i nie da się tego skorygować blos-em to trzeba nieco więcej odkręcić z parownika i znowu regulowac blos-em.
Trzeba to wykonać tyle razy aż mieszanka będzie "dobra" w całym zakresie obrotów silnika ( a szczególnie w tych użytkowych )
Ja nieraz strojąc komuś robie po kilka korekt reduktora i za każdym razem do tych korekt próbuję ustawić blos-a i tak aż do skutku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak się dojdzie do wprawy to zazwyczaj ze dwie korekty i jest OK.
Trzeba poprostu dobrze czytać i interpretować wskazania AFR, czy tam lambdy czy analizatora - zależy na co się akurat stroi.
|
Nie mam Forda ale mam BLOSa i w związku z tym mam też kilka pytań , a widzę że kolega się zna więc może mi pomoże (lub ktoś inny).
Mam Daewoo Nubirę z silnikiem 2.0 (133KM). Reduktor niemalże nowy Elpigaz Vega Super Plus (jest to reduktor albo do 140KM albo tak jak producent opisuje powyżej 140KM). Mam także AFR (od gondoljerzy).
Reduktor mam rozkręcony na MAX.
Z regulacją BLOSa nie miałem problemu. Bez problemu ustawiłem aby świeciły się dwie zielone diody na AFR (obroty jałowe , także jak wciskam pedał gazu (regulowałem podczas postoju) to też świecą się dwie zielone diody (lub jedna zielona (ta z prawej strony) , czasami zapali się żółta dioda (bogata mieszanka).
Jednak nigdy nie udało mi się ustawić aby mieszanka (na AFR) była lekko zubożona (np. zółta dioda przed zieloną diodą). Zawsze jest albo "optymalna" albo bogata.
Jak zaczynam dużą śrubą skręcać BLOSa (już jest chyba mocno skręcony) to nie widzę zbytnio aby mieszanka się zubażała. Oczywiście jak dalej kręcę to robi się ale ... bardzo uboga mieszanka ...
Martwi mnie spalanie , bo wychodzi średnio 14-16L LPG ...
Dlatego zastanawiam się czy nie powinienem skręcić trochę reduktora , ale czy to nie wpłynie na "moc" samochodu ?
Czy skręcenie reduktora ma jakiś wpływ na spalanie ?
Bo powiem że kręciłem BLOSem (duża śruba) i nie zauważyłem żadnego spadku spalania ...
Zdaje mi się że nawet lekko wzrosło :-(
Więc może ustawić BLOSa w pozycji "oryginalnej" i zamiast regulować BLOSem regulować reduktorem ?
Ale czy to ma sens ?
Aha i jak wygląda sprawa obrotów ?
Jedni piszą że ustawiać na 3500obr , inni na 3000obr ?
Czy to ma jakieś znaczenie ?
Liczę na Waszą pomoc.
Reguluję sam za pomocą AFRa , chociaż nie do końca jestem przekonany do jego prawdziwości wskazać (włączę kierunkowskaz i widzę jak zapal się dioda żółta od bogatej mieszaki i gasnie i ta w kółko ;-)