Temat: [Mondeo 2000-2007] Wtryskiwacze 2,0 Tdci ustrka czy co ?
View Single Post
Stary 08-07-2008, 11:03   #70
wojciecha
ford::beginner

Model: Mondeo Ghia Kombi
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2002
Domyślnie Re: [Mk3] Wtryskiwacze 2,0 Tdci Mondeo

moj mondziak ma juz nakulane ponad 250tys takze w sumie ma prawo sie na mnie gniewac i prawde mowiac do 230k bylo ok
potem zaczela pojawiac sie czasem przy uruchomieniu lub w trasie slynna sprezynka
w serwisie ASO Forda Bemo Motors Poznan wzieli ode mnie pieniadze za diagnostyke komputerową i powiedzieli mi ze nie ma zadnych bledow!!
jak sie dowiedzialem później u kolejnego mechanika, ktoremu zlecilem sprawdzenie wtryskow (sugerowalem sie opiniami z forum), ktory oczywiscie mial tez kompa do forda, to zostalem przez ASO oszukany bo bledy musialy byc w pamieci jesli wczesniej juz swiecila mi sie ta kontrolka. Ci zczytali mi bledy: P1211 (usterka regulacji dawki paliwa), P0191 (zakres napiec w obwodzie paliwowym czujnika szyny) i P0251 usterka regulacji dawki paliwa do wtryskiwania) czyli nie do konca wiadomo co, a z przelewow wtryskow wywnioskowali ze sa OK tak wiec mialem jezdzic az cos mi w koncu padnie calkowicie.
No i tak sobie jezdzilem, niekiedy trza bylo zgasic zby skasowac mrugajaca sprezynke, aniekiedy bywal i miesiac ze sie nie zapalila.
Nadmieniam ze tankuje i tankowalem tylko na Shellu.
Pewnego pieknego dnia zaczela piszczec mi wspoma, jak juz kierownica czasami zaczynala odmawiac posluszenstwa no to wymienilem pompe.
No i w koncu nadszedl ten pamietny dzien kiedy na trasie samochod wszedl w tryb awaryjny kupa dymu z rury i ze zloty trzydziesci moglem juz jechac tylko max chyba z 50 km/h dokulalem sie do siebie, (wtedy to i spod maski mi sie dymilo) no to odstawilem do mechaniora. Ten na szczescie pod reka mial drugiego takiego mondziaka i podmienial co tam musial. Wywnioskowal w koncu, ze turbo, no i faktycznie lopatki polamane. No to wyminilem turbo (regenerowane za jedyne 800 z gw na rok) jednak wciaz cos bylo nie tak, troszku kopcil i szarpal przy obrotach ok 2000 (jak troche popuscilem gazu i chcialem znowu przyspieszyc)+oczywiscie raz po raz przy uruchamianiu "sprezynka". Pojechalem na kompa blad wskazywal na recyrkulator spalin no to tego tez wymienilem. Mniej kopci, ale wzroslo zuzycie i mocy jakos brakuje + "sprezynka", wiec jeszce raz na kompa, wynik- niby wtryski. Ktory ? nie wiadomo no to uderzylem do Pily bo tam na allegro kolesie sie oglaszali ze regeneruja za 350,- !! Pojechalem ci sprawdzili przeplywy - OK czyli NIE wtryski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przy okazji okazalo sie ze zadna swieca juz nie dziala, powtarzam zadna ! a jednak cykał za kazdym razem ?! wniosek ze jednak cisnienie w gornej cz silnika ok, no nie.
W pile tez powiedziano mi ze przychodzi juz tez po mału czas na kolo dwumasowe i nawet bym ich wam polecil gdyby nie to ze wk... mnie na koniec, skasowali mnie za podlaczenie kompa a nie podali mi bledow twierdzac ze byly tylko od swiec.
Wciaz wiec mam malo mocy duze spalanie i kopci, gdy jest goraco to wrecz ledwo zipie, no i sprezynka przy odpalaniu.
opinia jednego mechanika- remont silnika szlif cylindrow itp
opinia mechanika 2- zmienic olej z syntetyka na mineral, bo niby teraz zle smaruje turbo i przez jego panewki do wydechu i dlatego kopci i slaby
opinia 3 mech- bede u niego niebawem ale o teoriach nr 1 i 2 mowi bzdura Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zobacze co ten wymysli niby specjalizuje sie tylkow takich fordach tdci to wam tu napisze, ale z tego co sugerowal to chyba ten czujnik walka.

ale jak widzicie NIE WTRYSKI !

wojciecha
------------------
Ford mondeo Ghia kombi rok 2002 115KM 250k km
wojciecha jest offline   Odpowiedź z Cytatem