Temat: [Mondeo 2007-2014] Lista ewentualnych usterek
View Single Post
Stary 13-07-2008, 11:42   #573
jerzy.k
ford::beginner

Model: Ford Mondeo mkIV
Silnik: 1,8 tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: [Mk4] Nowe MOndeo kombi- lista ewentualnych usterek

Cytat:
Napisał jvc
hmm ja pytałem o to gaszenie bo u mnie też przy gaszeniu bez sprzęgła silnik tak dziwnie słychać czasami a w aso powiedzieli mi że zębatki od skrzyni coś tak się układają jakoś jak bez sprzęgła się gasi , przy wciśniętym sprzęgle jest okej , wibracji nie ma żadnych no chyba że na postoju przy lekkim dodawaniu gazu 1000-1500 obrotów ale to standard podobno. Z tym gaszeniem odpuściłem, ale ciekawe jak inni mają , u mnie raz na 10 gaszeń bez sprzęgła czasem było słychać jakieś stuki jak by.
W moim MKIV 1,8 koło dwumasowe miałem wymienione przy przebiegu 2500. Wcześniej w ASO wymieniono w nim pompkę sprzęgłową (dobrą na dobrą, dźwięki które wydawała skrzynia nie ustały) następnie była decyzja wymiany koła zamachowego. Na objawy opisane wyżej nie zwróciłem wcześniej uwagi, ale przy gaszeniu silnika mam takie same, z tą różnicą, że są one zawsze, brak ich przy wciśniętym sprzęgle.
Odpowiedź w ASO na pytanie o ww objaw otrzymałem podobną.
Mam też inny objaw, podczas zwalniania sprzęgła (bieg wrzucony) słyszę wyraźnie stuk załączania, wg ASO to też normalny objaw.
Coraz mniej podoba mi się Ford, bo coraz więcej standartowych objawów w nim występuje.
jerzy.k jest offline   Odpowiedź z Cytatem