Temat: [Mondeo 2007-2014] Lista ewentualnych usterek
View Single Post
Stary 15-07-2008, 16:17   #577
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Re: [Mk4] Nowe MOndeo kombi- lista ewentualnych usterek

Cytat:
Napisał hokeistatk
Zastanawiam się nad zakupem opon na zimę, bo chyba teraz to najlepszy czas na to i czytałem już parę Waszych komentarzy na temat opon ale może jeszcze raz ktoś mi podpowie co kupić w przedziale 300-500 za sztukę i jaki lepiej rozmiar to też tam różne są wypowiedzi tzn. 205/55/16 a może 215/55/16.
Drugie pytanie, jakie felgi kupić, stalowe czy alumy i też proszę o rozmiary bo jestem laikiem jeśli chodzi o takie sprawy
Pozdrawiam
Witaj.
Po pierwsze to jakie gumy uzależnione jest od tego jakie masz,bo zimowe dobierasz tak by "średnica" koła była taka sama. Są do teko kalkulatory gdzie pisujesz posiadany rozmiar i pokazuje Ci jaki inny ma ten sam lub zbliżony wymiar. Wg. mnie nie powinieneś zmieniać opon na takie przy których różnica przekracza 1% co daje koło milimetra (wbrew pozorom jak się ten milimetr zamieni na różnicę w obwodzie to jest to odczuwalne) tu masz link do prostego kalkulatora:
http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator, ... n,204.html
Co do rodzaju felgi...każdy ma swoje zdanie :fcp2 . Ja mam aluski (ale specjalne na zimę) i sobie chwalę. Rozmiar?
Uzależniony od tego na czym jeździsz latem. Podam przykład
Na lato mam w miarę szerokie i "niske" opony tj 235/45/17'' ale na zimę takie to nie jest dobry pomysł więc dobrałem węższe, wyższe i mniejsze, odpowiednio 215/55/16'' a więc felga 16'', ze względu na 215 więc szerokość 7'' ale tym to się nie przejmuj, ból głowy to będziesz miał z wyborem producenta, modelu i ceny :fcp2 :fcp2 :fcp2 bo kogo nie zapytasz każdy ma inne zdanie i praktykę...ja zacząłem od przejrzenia wszystkich dostępnych testów opon zimowych w necie...poszukaj, poczytaj i zapewniam Cię, że wybór nie będzie łatwy...ale możesz liczyć na nasze doświadczenia :fcp29
Pozdrawiam

upsss mea culpa :fcp2
Cytat:
Napisał jvc
O oponach to może nie w dziale o usterkach... :fcp4 a np tu: viewtopic.php?f=10&t=56054