Cytat:
|
Napisał hokeistatk
Zastanawiam się nad zakupem opon na zimę, bo chyba teraz to najlepszy czas na to i czytałem już parę Waszych komentarzy na temat opon ale może jeszcze raz ktoś mi podpowie co kupić w przedziale 300-500 za sztukę i jaki lepiej rozmiar to też tam różne są wypowiedzi tzn. 205/55/16 a może 215/55/16.
Drugie pytanie, jakie felgi kupić, stalowe czy alumy i też proszę o rozmiary bo jestem laikiem jeśli chodzi o takie sprawy
Pozdrawiam
|
Witaj.
Po pierwsze to jakie gumy uzależnione jest od tego jakie masz,bo zimowe dobierasz tak by "średnica" koła była taka sama. Są do teko kalkulatory gdzie pisujesz posiadany rozmiar i pokazuje Ci jaki inny ma ten sam lub zbliżony wymiar. Wg. mnie nie powinieneś zmieniać opon na takie przy których różnica przekracza 1% co daje koło milimetra (wbrew pozorom jak się ten milimetr zamieni na różnicę w obwodzie to jest to odczuwalne) tu masz link do prostego kalkulatora:
http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator, ... n,204.html
Co do rodzaju felgi...każdy ma swoje zdanie :fcp2 . Ja mam aluski (ale specjalne na zimę) i sobie chwalę. Rozmiar?
Uzależniony od tego na czym jeździsz latem. Podam przykład
Na lato mam w miarę szerokie i "niske" opony tj 235/45/17'' ale na zimę takie to nie jest dobry pomysł więc dobrałem węższe, wyższe i mniejsze, odpowiednio 215/55/16'' a więc felga 16'', ze względu na 215 więc szerokość 7'' ale tym to się nie przejmuj, ból głowy to będziesz miał z wyborem producenta, modelu i ceny :fcp2 :fcp2 :fcp2 bo kogo nie zapytasz każdy ma inne zdanie i praktykę...ja zacząłem od przejrzenia wszystkich dostępnych testów opon zimowych w necie...poszukaj, poczytaj i zapewniam Cię, że wybór nie będzie łatwy...ale możesz liczyć na nasze doświadczenia :fcp29
Pozdrawiam
upsss mea culpa :fcp2