Re: [MK4] HELP ! Wypalać czy jechać ?
Witam.
Dopiszę się tutaj bo z kilkoma stwierdzeniami trudno mi się zgodzić.
Zacznę od stwierdzenia, że: mam w tej chwili najechane 41kkm i:
1. bi-ksenony są czyste i świetnie działają,
2. info o wymianie oleju ignoruję (miałem ją 2 razy) bo rzeczywistość jest taka jak opisana wyżej, algorytm sobie liczy co chce a prawda jest taka, że jeżeli nie gubisz oleju i sprawdzasz jego poziom to mogą sobie na razie ten patent w buty włożyć więc nie ma się co stresować :fcp26
3. DPF' wypalanie...Panowie to już nie są silniki, które boją się 4 000 obr więc przejechanie na 5 biegu, 20-30 km nie jest jakimś zarzynaniem silnika. Osobiście robię to raz na kwartał (choć generalnie przynajmniej 1-2 razy w miesiącu robię jakąś dłuższą trasę gdzie silnik nieco się sam przedmucha) w konsekwencji wskazane powyżej komunikaty pojawiały mi się na 1-3 tyś km od wymaganej wymiany (20 i 40 kkm)
W związku z powyższym, dziwię się nieco koledze, że się co kilkaset km (tak średnio :fcp1 ) do ASO na wymianę udawał...
4. Procedura wypalania w ASO... z doświadczeń forumowiczów (vide heko) jasno wynika, że to nie jest tylko kwestia pukania po latopie więc jeżeli Tobie coś takiego zrobili...to po prostu, w mojej ocenie, poszli na wydrę.
5. olej w dieslu szybko nabiera czarnego zabarwienia więc akurat tego nie brałbym jako dowód, że nie był wymieniony. Z tego co wiem istnieje możliwość zrobienia odpowiedniego badania i nie kosztuje to majątku.
I na koniec uwaga generalna. Panowie, nie ma sensu lecieć z każdym komunikatem do ASO, szkoda czasu. Auto jest nowe, są błędy w oprogramowaniu, a w większości wiedza na temat mk. IV jest żałosny. Jezeli czegoś nie ma w instrukcji to nie dają rady...i tylko nas/was wkurzają.
Ja również miałem już na wyświetlaczu komunikat: usterka oświetlenia, usterka tempomatu, usterka ESP i... przechodziła sama...jak nie od razu po wyłączeniu silnika to po nocnym postoju... (na ostatnim spociku dowiedziałem się, że po kilku godzinach, zanika napięcie w obwodzie i kompik się po prostu resetuje...jak widoza Panie, jak windoza, zanim zaczniesz grzebać i konfigurować po prostu przeładuj, jak widać i w autach zasada się sprawdza). Oczywiście przy założeniu, że zadziała bo jeżeli nie to rzeczywiście tylko ASO...choć słysząc ile już jest wersji aktualizacyjnych softu myślę, że to najprostsza droga, czyli wymuszać na ASO jego wymianę...
Pozdrawiam