Re: [MK4] HELP ! Wypalać czy jechać ?
1. Poszukaj, popytaj i wjedź do ASO z polecenia...nawet na forum znajdziesz ludzi, którzy Ci pomogą
2. Ksenony do wymiany i nie pisałem, że reset naprawi ksenony...bez przesady
3. W ASO nigdy nie będzie softu do Twojego VIN'a- sprawdzone na moim, dlatego tylko "układ" da Ci możliwość jego wymiany...np. na taki co zabił wirusa u heko
4. O DPF'a trzeba dbać i tego nic nie zmeni, to,że Ci się zapalił komunikat jak jechałeś 170 niczego nie zmienia bo nie mówisz nic jak jeździłeś wcześniej i przy jakim przebiegu Ci się włączył.
5. o oleju...no comments, skoro tak uważasz, to ok. Ja wiem swoje bo pierwszą wymianę po 2000 km zrobiłem sobie sam więc raczej sam siebie nie oszukuję i po uruchomieniu silnika i przejechaniu kilku km, można było powiedzieć o oleju wszystko tylko nie to, że jest przeźroczysty i żółty.
6. komputery w mondku mają kości EPROM tylko z ustawieniami fabrycznymi więc przy resecie "gubią" się ewentualne dane tymczasowe a logi błędów nie mają nic do tego (gdyby było odwrotnie jak wytłumaczyłbyś możliwość zresetowania manualnego błędu z wymianą oleju?)
Niestety twój przypadek ewidentnie potwierdza moją tezę nt. ASOmatołów, którym się nie chce i mają ludzi gdzieś. Doświadczam tego nieustannie w kontakcie z ASO i niestety bez "układu" nie widzę szansy by zrobić to jak trzeba. Aktualizacje softu są w ASO, trzeba tylko trafić w dobre ręce diagnosty, któremu się będzie chciało zrobić coś "poza" instrukcją.
Mity, nie mity, prowadzimy dyskusję. Możesz robić to po swojemu i tak jak niektórzy koledzy jeździć co kilkaset km na wymianę oleju, tracąc czas i wkurzając się na sytuację lub olać to i poprawiać siebie to, co poprawia Ford w kolejnych aktualizacjach. To wolny kraj a wybór należy do Ciebie.
Pozdrawiam i bez względu na to jak, mam nadzieję, że po naprawach nie będziesz miał problemów z mondziakiem.