View Single Post
Stary 30-07-2008, 20:05   #278
kaszpir007
ford::average

Domyślnie Re: BLOS - opis, monatż i regulacja.

Cytat:
przy dobrze ustawionym BLOSie przy lekko wciśniętym pedale gazu (bardzo lekko) mieszanka powinna być taka sama jak przy mocno wciśniętym pedale gazu czy powinny się lekko różnić (czy bardzo mocno) ?
Nie ma tu reguły. Za skład mieszanki nie odpowiada sam blos, ale para blos-parownik. Parowniki mają różne charakterytyki i tu się robi loteria. Ideałem dla LPG była by lekko zubożona lub w miarę stechiometryczna mieszanka w dużym zakresie pracy silnika i lekkie wzbogacenie mieszanki przy większych mocach silnika.[/quote]

Policzyłem sobie i śruba w reduktorze zakręca/odkręca się na 10 obrotów wokół osi. Zakręciłem reduktor do połowy (obrotów i musiałem wzbogacić mieszankę na blosie).
Jednak mocniejsze wciśnięcie pedału gazu powoduje także zapalnie się obu diód na AFR (max wychylenie na AFr - czyli extremalnie bogata mieszanka).
Zakreciłem dalej reduktor (3/10 rozkręcenia) i widac po BLOSie że mieszanka się zubożyła i znów musiałem rozkręcić blos bo przy delikatnym wcisnięciu pedału gazu było baaaardzo ubogo.

No i teraz mam że przy delikatnym wciśnieciu pedału gazu i przy jeździe ze stałą predkością mam mieszankę ubogą (żółta dioda) , ale wystarczy wcisnąć pedał gazu a mieszanka się od razu wzbogaca. Czy mocniej wcisnę pedał gazu tym mocniej się wzbogaca ...
Niestety nie udało mi sie zrobić że po wciśnieciu pedału gazu (mocnym) mieszanka była by bogata , jest zawsze baaardzo bogata , niezależnie czy reduktor rozkecony jest na 10/10 , 5/10 czy 3/10 mocy , a chyba bardziej skrecać reduktora nie powinienem ?

Reduktor mam do 140KM (silnik 133KM) lub reduktor jest "powyżej" 140KM (producent nie okresla co to znaczy powyżej 140KM) ...

Zastanawiam się jaki wpływ na spalanie LPG ma rozkręcony na 10/10 reduktor i BLOS w ten sposób wyregulowany że podczas spokokojnej jazdy (około 2000obr więc bardzo delikatne wciśnięcie pedału gazu) i jest mieszanka uboga a po wciśnięciu pedału gazu max bogata , oczywiście po osiągnieciu zadowalającej prędkości i zmniejszeniu nacisku pedału gazu robi się znów uboga mieszanka (także na wyższych obrotach) (warunek lekkie wciśnięcie pedału gazu) od sytuacji gdy reduktor jest skręcony do 3/10 a BLOS jest tak samo ustawiony ...

Czy skręcająć reduktor zmniejszamy ilośc dostarczanego gazu a co za tym idzie będzie niższe spalanie ?
Czy nie ma znaczenia dla spalania czy rozkręcony reduktor jest na 3/10 czy na 10/10 ...
Bo jeśli nie ma znaczenia to chyba "bezpieczniej" jest rozkręcić reduktor na max ...

Napewno po skręceniu reduktora wyniki na AFR bardziej "oscylują" ...
martwi mnie jednak na wynik spalania tak max wzbogacona mieszanka po wcisnięciu pedału gazu ...
Na benzynie takiego chyba wzbogacenia aż nie ma ...
kaszpir007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem