Temat: [Mondeo 2007-2014] Turbina i jej falowanie
View Single Post
Stary 31-07-2008, 09:10   #3
keisim
ford::professional

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Re: [MKIV] Turbina w MKIV

wesmond, najpierw wykresik : viewtopic.php?f=10&t=37250&start=0&st=0&sk=t&sd=a - znajdziesz tam osiągi fabryczne i po zabiegach V-Tech'owych :fcp4

Od dłuższego czasu wkurzają mnie objawy, które ładnie określiłeś jako "łapanie za hak" - jesteś pierwsza osobą u której spotykam ten sam problem. U mnie objawia się to mniej więcej tak: przyspieszam ostro na 4-ce a auto zachowuje się jakby brakowało mu 30-40 koni, po chwili przyspieszam w identyczny sposób i auto idzie jak brzytwa. Zmiana ciągu pojawia się też w trakcie jednej "sesji" przyspieszania, np. 4-ka, gaz w podłodze - auto przyspiesza bardzo żwawo, przez moment "muli" i znów przyspiesza żwawo.

Na razie nie wiem co może być przyczyną problemu, czekam na wgranie aktualnej poprawki do modułu PCM - podobno zawiera tylko korekty związane z DPF ale wolę sprawdzić na własnej skórze. Jeżeli się nie polepszy pozostaje oddanie autka do ASO... jednak jestem dziwnie przekonany, że ASO nawet nie będzie w stanie zidentyfikować problemu a co dopiero go usunąć... :fcp5