Cytat:
Napisał kaszpir007
Ciągle jednak nie wiem i nikt mi nie odpowiedział jaki wpływ na spalanie i moc silnika ma skręcenie reduktora. Czy założmy mam reduktor do 140KM i go skrecę do 3/10 to "tracę" jego 70% efektywnej mocy a co za tym idzie ograniczam osiągi mojego silnika ?
Czy skręcając reduktor powoduje że dostarcza on mniej gazu do samego BLOSa a co za tym idzie zmniejszy się spalanie ?
|
Nikt nie odpowiedział bo nie da się tak jednoznacznie odpowiedzieć. Już wcześniej pisałem że na skład mieszanki ma wpływ charakterystyka parownika i charakterystyka Blosa. Struna słusznie zauważył że do tego dochodzi jeszcze charakterystyka dolotu i ma rację. Dolot zależnie od konstrukcji może wnieść większe lub mniejsze podciśnienie. Chociaż można wyeliminować wpływ dolotu robiąc kompensację parownika.
Wracając do parownika to regulując napięcie sprężynki w końcowym stopniu rozprężania gazu nie zmniejszasz wydajności parownika, tylko jego wstępne ciśnienie wyjściowe i w efekcie także jego podatność na podciśnienie. Załóżmy że parownik ma jakąś określoną maks wydajność. W mikserze (blosie) wytwarza się podciśnienie zasysające gaz. Przy odkręconej sprężynce parownik będzie miał ciśnienie wyjściowe np +0,1bara i osiągnie maks wydajność przy -0,1 bara (podciśnienie), a przy zakręconej sprężynce będzie miał ciśnienie wstępne np -0,05bara i dla maks wydajności trzeba go będzie potraktować podciśnieniem -0,25 bara. Te wartości są zmyślone, ale chodzi o zobrazowanie działania parownika. Im mniejsza różnica pomiędzy początkowym ciśnieniem, a ciśnieniem maks wydajności tym bardziej ,,płaska charakterystyka" i właśnie taka jest potrzebna dla Bosa. Może się zdarzyć, że zakręcając parownik obniżysz jego ciśnienia na tyle że blos nie da rady wyssać z niego odpowiedniej dawki gazu. Jednak to się powinno dać zauważyć na odczytach z sondy gdy będziesz przyspieszał z pedałem podłodze, bo mieszanka się wtedy zuboży.