Re: BLOS - opis, monatż i regulacja.
Ehhh ...
Wczoraj regulowałem i myślałem że już jest ok, ale po przejechaniu około 8-10km zauważyłem że mieszanka się lekko jeszcze zubożyła (pierwsza dioda czerowna za żółtą diodą na AFR) , a na takie zubożenie nie moge pozwolić ...
Zacząłem regulować (ponad 2 godziny i patrzeć na AFR)
Regulowałem i reduktorem i Blosem i jak wyregulowałem na postoju (3500obr) to podczas jazdy mialem bardzo bogatą mieszankę ...
Trochę tego nie rozumiem , bo jak skręcałem reduktor to pieknie było widać że na AFR (na jałowym) mieszanka ubożeje , ale jak wcisnę mocni pedał gazu to mimo skręcenia na max reduktora mieszanka jest baaaardzo bogata.
Szczerze mówiąc nie widze różnicy przy mocnym wciśnieciu pedału gazu przy na max skręconym i na max rozkręconym reduktorze ...
Na jałowych widać ładnie jak zwiększa się dawka gazu ...
ustawiłem na razie na 4/10 mocy reduktora. Niestety nie moge ustawić mieszanki optymalnej na biegu jałowym (albo bogata , albo bardzo uboga lub oscylacja pomiędzy baaardzo ubogą a bogatą)
Nie ma problemu z wzbogacaniem mieszanki. Reduktor wzbogaca pięknie aż do odcięcia czyli chyba 6000obr ...
Skręcając reduktor też nie widzę efektu.
Nie jest tak różowo jak niektórzy piszą. U mnie czym wyższe obroty tym mieszanka wzbogaca się.
Nie jest liniowa w pełnym zakresie.
Wiem że gazownik kręcił u mnie tylko tą jedną srubką na reduktorze. Kontaktowałem się z Elpigazem i powiedzono mi ta śrubka jest do regulacji ...
Co jest przyczyną że np. na postoju ustawiam mieszankę na 3500obr i jest ona optymalna ale podczas jazdy jest już bardzo bogata ????
Boje się że skonczy się na tym że pojadę znów do gazownika , każę ustawić na analizatorze i wywale AFRa aby nie denerował mnie ...
Niestety nikt w Toruniu nie potrafi dobrze wyregulować BLOSa.
Skonczy się zapewne na regulacji samego BLOSa na analizatorze na tylko 3500obr i jałowych i to wszystko , a patrząc u mnie na AFR (jeśli prawdę pokazuje) to BLOS liniowo u mnie nie chodzi , no chyba że chodzi o taką liniowośc że czym mocniejsze wcisniecie pedału gazu tym bogatsza mieszanka ...
|