View Single Post
Stary 08-08-2008, 16:40   #23
azet
ford::professional

Model: mondeo mk IV
Silnik: 1,6
Rocznik: mikołaj '07
Domyślnie Re: [MK4] Mondeo 2.0 Duratec benz 145 KM kiedy wymienić olej?

Cytat:
Napisał heko
Cytat:
Napisał Mouera
Cytat:
Napisał heko
Cytat:
i od tego jest komputer w samochodzie - mam przyjechać po roku lub po 20 tys., chyba że komputer wskaże konieczność wcześniejszej wymiany.
...no jasne... ten komputer to taki genialny wynalazek :fcp3 ...wiemy coś na ten temat :fcp3
heko, ja nie piszę że komputer to genialny wynalazek, tylko że skoro producent nigdzie nie zaleca wymiany oleju po kilku tys, to wykonywanie tego typu działań do niczego nie prowadzi.
...ze względów marketingowych żaden producent nie namawia do wymiany... :fcp3
jeśli chcesz użytkować auto przez wiele lat, to powinieneś wymienić...dobrze mu to zrobi :fcp1 ...jeśli zmieniasz za 2..3 lata...tak jak ja...to się nie przejmuj...niech inni się martwią :fcp3
...a ja i tak wymieniłem...i to na droższy i lepszy :fcp3
być może ze względów marketingowych, ale nie sądzę by cała produkcja nie została przygotowana pod te "względy marketingowe" , powtarzam -skoro producent twierdzi przy 20 000(albo raz w roku), nie ma potrzeby wymieniać, jeden jeździ 100 000 km rocznie drugi 10 000, i ford jakoś nie rozgranicza i nawet nie zaleca wymiany w takim czy takim przypadku, czyli nie ma takiej potrzeby -20 000 i wymiana oleju ,a kaprys właściciela to drugie. :fcp26,
a jeżeli silnikowi zrobi wymiana dobrze to idźmy dalej i zacznijmy wymieniać olej w silniku nie co 20 000 tylko co 5 000 km-10 000 km , też mu dobrze zrobi :fcp3
ps. wy jak mówic klientowi nie ma potrzeby, myślicie , lepiej niech coś tam zrobi ? wiem to po sobie , jak klientowi mówię nie ma potrzeby tzn- nie ma potrzeby.