View Single Post
Stary 12-08-2008, 23:49   #49
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Re: [MK4] Mondeo 2.0 Duratec benz 145 KM kiedy wymienić olej?

ja złapałem Hondę...i co z tego?!? nie wmówisz mi, że opiłki metalu w oleju to masa szpachlująca ścianki cylindrów i tak miało być..że o panewkach czy kanałach olejowych nie wspomnę.
Czy ktoś z Was wie jaka jest dokładność procesu honowania gładzi ścianek cylindra i jaką w jego efekcie uzyskuje się gładkość a jaka jest gładkość tych ścianek po kilku tysiącach km? A wiecie, że to ostatni, mechaniczny proces obróbki silnika? Wiecie dlaczego mówi się właśnie o DOCIERANIU?
Odnoszę się jedynie do procesów i norm technicznych.
Co do ekonomii powiem tyle...kolejny proces czy to honowania, czy docierania czy jakiejkolwiek innej operacji w fabryce to wymierna strata, czasu i pieniędzy więc producenci idą na kompromis...zrobimy to tak by dało radę i nie rozsypało się w ciągu 3-4 lat...później to już nie nasz problem bo jest po gwarancji....jak myślicie czy jakikolwiek obecnie produkowany samochód dotrwa w takim "zdrowiu" 20, 30 lat jak mercedesy 123?!? żaden i o to mogę się założyć...swoją drogą jego niezawodność prawie położyło MB.

leonzaw odpowiadając na Twoje pytania:
1. możesz samodzielnie wymienić olej i nic ASO do tego
2. sam przegląd robi wyłacznie ASO...jak chcesz wymianę zrobić sam nie mogą Ci tego zabronić ale musisz "udowodnić" to co zrobiłeś bo to oni wbijają pieczatkę do książeczki
3. możesz mieć własne materiały eksploatacyjne, wara im od tego
4. każdą część możesz mieć własną, gwarancję stracisz jedynie gdy nie będzie miała homologacji forda zapewnia to dyrektywa UE i...tradycyjnie wara im do tego :fcp2