View Single Post
Stary 14-08-2008, 14:00   #59
tubing
ford::average

Model: Titanium
Silnik: 2.0 Duratec 145
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: [MK4] Mondeo 2.0 Duratec benz 145 KM kiedy wymienić olej?

Panowie, wg. mnie Rallygan ma rację. Ze swojej strony dodałbym jeszcze
- za wymianą oleju: na pewno nie zaszkodzi silnikowi,
- przeciw wymianie: zbędne koszty.

Z drugiej strony patrząć na Wasze "zawirusowane" TDCI rodzi się pytanie: nikt się nie boi, że właśnie "wirus" zaszkodzi wcześniej silnikom niż brak wymiany oleju po 2 czy 5 tyś. km?! Nie widzę nikogo, kto by się obawiał uszkodzenia silnika po "wirusie" a obawiacie się, że jak się nie wymieni oleju, to silnik padnie wcześniej?
Może i padnie... Tylko po ilu tysiącach przejechanych kilometrów? 300tyś, czy 400 tyś?! Tak prawdę mówiąc nie będzie miało to znaczenia, czy wcześniejsza wymiana oleju była zrobiona czy nie z uwagi na inne możliwe przyczyny awarii silnika.

A tak przy okazji awari silników. Wczoraj zamówiłem katalizator do passata B5, który jest zagazowany. Przy składaniu zamówienia (nie w serwisie dla jasności :-)) facet pyta się mnie o motor, podaję mu i dorzucam, że jest zagazowany. Na co on stwierdza, że zawsze "junkersy" wypalają wcześniej czy później kata a to niesie za sobą oczywiste koszty i on w życiu by nie zagazował silnika! A minę miał przy tym taką, jak by Platona cytował....
Auto ma przejechane 252 tyś. km...Z tego na gazie 238 tyś...Z silnikiem nigdy nie było kłopotów. I już miałem mu policzyć koszt użytkowania samochodu na benzynie i na gazie i odjąć od tego koszty min.kata...
Ale dałm sobie luz...

Wracając do wymiany oleju: "...każdy sobie rzepę skrobie..."
tubing jest offline   Odpowiedź z Cytatem