View Single Post
Stary 26-08-2008, 08:36   #28
DarekJ
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 01/28/2003
Domyślnie Re: [MK3] TDCI - Regeneracja wtrysków MOTOMAXIMUS

Ja powiem tak, mam z deka skomplikowaną sytuację i nie wiem co począć.
Błąd mam twardy - czyli nawet po naprawie wtrysków czy przez siebie samego czy w motomaximus muszę jakoś ten błąd wykasować, w moim mieście żadne większe warsztaty do forda się nie podpinają Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W mieście oddalonym ode mnie o 60 km robią to za 50 zł, no i tam też są ASO - nawet 3. Mam trochę dziwny objaw, bo mi nagle zapaliła się sprężynka i tak cały czas miga (wcześniej ani na moment sie nie zapalała, czy nic innego złego się nie działo co mogło oznaczać ze kończą się wtryski), auto postało nie jeżdżone przez jeden dzień i następnego dnia rano odpalam a tu z rury biały dym (wcześniej tego nie było), pyrka i obroty nierówne - nic takiego wcześniej się nie działo. Ledwo wkręca się na obroty do 1800 a przy tym daje z rury białym dymem. - Tak się nie działo w dzień kiedy zapaliła się sprężynka, na obroty też się wysoko nie wkręcał ale to logiczne w trybie awaryjnym.Do tego dochodzi jeszcze praca jak stary diesel, czy traktor. Boje się jechać gdziekolwiek takim autem żeby mi nie staną w połowie drogi na amen. Błędów nie mam jak z czytać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wiec nawet nie mogę potwierdzić tego ze to wtryski. Ale wiem ze poprzedni właściciel wymienił jeden wtrysk na nowy, zaraz później padł drugi i go zregenerował - właśnie wymieniając ten uszczelniacz, nawet mi go dał z tego zregenerowanego wtrysku ja osobiście po oględzinach nic nie mogę powiedzieć żeby ten element się w jakiś sposób popsuł, zużył, jedynie co to po wyjęciu kółeczka można zauważyć pod nim małe ryski na obwodzie.. Ja autem przejechałem jakieś 10 tyś. km. nic nie wynikało żeby coś zaczęło się psuć.. aż do teraz.. Kupując byłem świadomy i przygotowany na te dwa pozostałe wtryski, nawet chciałem swojego czasu je sprawdzić ale w warsztacie brzydko mnie potraktowali bo czasu nie mieli więc dałem sobie spokój.Wiec jakie jest prawdopodobieństwo ze padło co innego niż wtrysk, skoro padł jeden, pozniej drugi, czas przyszedł na trzeci i czwarty - mam nadzieje że to to. Niestety nawet nie wiem które to wtryski, a poprzedni własciciel nie pamięta tj. nie jest pewny które wymieniał.. W motomaxiumus za sprawdzenie płaci się 50 zł, lub 100 zł jeżeli chce się mieć wydruk z kompa - ale to tylko wtedy gdy wtrysk okaże się dobry.. W moim przypadku po wymianie na nowy byl wpisywany nowy kod do kompa, ale po zregenerowaniu drugiego już nie, wiec jakbym wysłał to bym prosił pewnie o wygenerowanie dla wszystkich nowych kodów. Suma sumarów nie wiem co z tym wszystkim mam robić, nie długo pojadę wyjmować te wtryski i zobaczę czy jestem w stanie je rozebrać - wtedy będę myśleć dalej co z tym robić. A co do błędów i ewentualnego programowania wtrysków, to na allegro można kupić za 399 zł urządzenie - szkoda tylko ze to specialnie tylko FORD'a obsługuję - nie wiem zastanawiam się nad kupnem, ale czuje ze mi on się szybko nie zwróci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., drugim rozwiązaniem jest kupienie jakiegoś tanszego uniwersalnego urządzonka co i forda obsłuży tak zeby chociaż błędy wykasować - to może by się zwróciło bo mam znajomy warsztat w którym to robię i zdarza się czesto ze potrzeba z czytać błędy jakieś czy wykasować - takim sposobem z czasem pewnie by mi się zwróciło. - ale które obsłuży z tych na allegro ??

A co do samej regeneracji moje zdanie jest takie:
Niezależnie co tam w środku jest czy ta cewka czy piezo.. - przecież tego nie wymieniamy, nie wyjmujemy - mam nadzieje..
Wymieniamy ten uszczelniacz, który prawdopodobnie jest przy końcu.. Wnioskując po ludziach którzy regenerowali wtryski i po wymianie chodzi wszystko dobrze bez nowych kodów to na pewno została wymieniona ta część więc charakterystyka wtrysku nie mogła się tak mocno zmienić, ludzie chyba sporo km na takich wtryskach zrobili i póki co nie widać jakiś konsekwencji tego.
Moim zdaniem zgodnie z tym co podał kreeecik na temat wtrysków tdci w fordzie to tam jest napisane że czujnik spalania stukowego ma za zadanie niwelować odchylenia od charakterystyki wtrysku do której dochodzi z czasem pracy wtryskiwacza - moim zdaniem wymiana tego elementu właśnie mieści się w tolerancji tego.. To jest bardzo precyzyjne urządzenie na pewno ale jeżeli nawet przecież paliwo jest jedno lepsze drugi gorsze i wtryski sobie z tym radzą zmieniając swoją prace, to także po wymianie takiego elementu który coś tam będzie miał minimalny wpływ na wtrysk. Komputer z pomocą czujnika spalania stukowego naniesie odpowiednie poprawki. Tak biorąc to na chłopski rozum..

Ja się obawiam jednej rzeczy, że skoro wtrysk jest tak precyzyjny to czy przy skręcaniu go nie trzeba używać kluczy dynamometrycznych i odpowiednich momentów dokręceń ?? To niestety bez odpowiedniego sprzętu ani wiedzy nie jest się wstanie raczej zapewnić.. Ja osobiście nie wiem co z tym będzie. Moim zdaniem regeneracja wtrysku za 400 zł to jest zdzierstwo patrząc na cene elementów, mam nadzieje ze z czasem cena spadnie, dlaczego od TDI/TDDI taniej to wychodzi - elementy pewnie kosztują podobnie ale większa jest konkurencja w usługach. Co raz więcej będzie jezdzic tdci/common raila mysle ze z czasem ceny powinny spać ale tylko wtedy gdy będzie odpowiednia liczba warsztatów które tym się zajmują. U mnie w miescie wojewódzki tylko w sumie jeden serwis znalazłem który robi cokolwiek z common rail i podejmuje sie wymianą tego uszczelniacza o ile się nie myle za 350 zł ale sprzętu delphi to na pewno nie ma.

Edycja 16:35 26/08/2008:

Niestety dziś nic się nowego nie dowiem bo nie mogę wyjąć wtryskiwaczy, klucz do odkręcenia wtryskiwaczy nie został jeszcze dorobiony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.