Witam serdecznie Wszystkich Forumowiczów!
Jest to mój pierwszy post na tym forum. Jestem właścicielem Forda Mondeo MK3 2002 r. w wersji kombi z silnikiem benzynowym 2.0, 145KM. Z autka jestem bardzo zadowolony (mam go od początku czerwca br.)
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).
Do rzeczy jednak: od jakiegoś tygodnia zauważyłem, że "wariuje" mi czujnik mrozu. A dokładniej, często zamiast temperatury mam wyświetlane 3 poziome kreski na wyświetlaczu w środkowej części obrotomierza i zapalone 2 lampki mrozu (żółtą i czerwoną). Czasami temperatura wskakuje z powrotem i wszystko gra, za parę chwil sytuacja się powtarza. Czasami jest też tak, że temperatura wskazywana przez czujnik to -39/-40 stopni Celsjusza i zapala się czerwona kontrolka mrozu.
Czy ktoś miał już podobny problem? Jakieś sugestie? Kabelek od czujnika został sprawdzony na odcinku do kostki, w kostce dodatkowo zostały zagięte nóżki tak, aby przypadkiem nie wypadł. Niestety to nie pomogło. Być może problem tkwi w dalszej części przewodu...? Co sugerujecie Koledzy, sprawdzanie całego przewodu, czy od razu kupienie nowego czujnika?
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi!
Pozdrawiam serdecznie!