View Single Post
Stary 04-09-2008, 21:20   #309
kaszpir007
ford::average

Domyślnie Re: BLOS - opis, monatż i regulacja.

Dziś sobie wyprowadziłem AFRa na zewnątrz samochodu bo miałem go w kabinie i niestety cięzko mi się regulowalo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Reduktor rozkręcony miałem na max , ale dziś zrobilem "test" i przy ciagnięciu za linkę przepustnicy zacząłem skręcać reduktor. Nie zauważyłem żadnej różnicy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. poza tym że ewidentnie zmiejszyła się ilość gazu przy ... obrotach jałowych ...

Niestety widać że nie mam w reduktorze (Elpigaz Vega Super) regulacji "mocy" reduktora Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Skręcanie reduktora nie miało wpływu na dawkę gazu przy wyższych obrotach silnika , miało wpływ tylko na obrotach jałowych ...

Obecnie na jałowych mam ubogą mieszankę , BLOS jest tak ustawiony że przy spokojnej jeździe świeci się pierwsza żółta dioda , czasami włączy się też zielona dioda , przy mocnym wciskaniu pedału gazu świecą się dwie żółte diody ...

Próbowałem ustawić na "zielone" diody , ale bez skutecznie.

Zastanawiam się czy nie skręcić na max reduktora , bo wygląda że śruba na redukotrze służy tyko do regulacji ilości gazu przy obrotach jałowych , więc bez sensu go zalewać gazem , tym bardziej że śmierdzi gazem :-(

A jak u pozostałych działa BLOS ?

Bo jakoś nie uśmiecha mi się jeździć na bardzo ubogiej mieszance , tym bardziej że jak gazownik mi wyregulował to tak jeździłem i wcale spalanie nie było małe ...
A zapewne na dłuższą metę to niezbyt bezpieczne dla silnika ...

Teraz mam tak wyregulowane że na obrotach jałowych i podczas hamowania silnikiem (puszcozny pedał gazu) mam bardzo ubogą mieszankę , podczas jazdy świeci mi sie pierwsza lub pierwsza i druga dioda żółta. Powyżej chyba drugiej żółtej diody nie dochodzi ...
Sporadycznie przy spokojnej jeździe świeci mi sie zielona i żółta dioda.
Jednak większość to pierwsza lub druga żółta dioda *mieszanka biogata)
kaszpir007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem