Cytat:
|
Napisał blue827
Cytat:
|
Napisał kaszpir007
...O ile obrotów masz odkręconego BLOSA (duża śruba) a o ile małą śrubę ? Ile miałeś poprzednio a ile teraz ?
|
Aktualnie blosa mam skręconego na maksa -minus pół obrotu. Mała śruba jest też wkręcona na maksa i wykręcona jedynie aby silnik się nie dławił.
Na reduktorze śruba od wolnych obrotów (czyli bypass gazu) wkręcona na maksa (czyli brak bypassu).
Śruba imbusowa od czułości membrany (której u Ciebie nie ma z tego co piszesz) aktualnie wkręciłem do momentu jak już zauważyłem że samochód stracił trochę na mocy przyspieszania, tzn muszę mocniej wciskać gaz dopiero wtedy jak wejdzie na te 4-5tys to wyrywa do przodu.
|
Ja miałem podobnie ustawionego BLOSa (odkręcenie o 0,5 lub 1.5 obrotu) i było tak że jak mocno wcisnęłem pedał gazu to miesznaka była bogata , ale podczas zwykłej jazdy była bardzo uboga.
Mi szkoda silnika aby jeździć na bardzo ubogiej mieszance , a na takiej mieszance bym jeździł cały czas ...
Spalanie wcale nie było rewelacyjne. Po ustawieniu przez gazownika i przy pokonywaniu dzienni 36km (2x18km) w cyklu miejsko-podmiejskim spalił mi 12,8l ale samochód był zamulony ...
Jakiś czas temu rozkręciłem BLOSa i spalił mi mniej ...
Choć cięzko mi testować bo sa teraz korki na max i spalanie nie wychodzi mi zbyt ładne :-<
Ja jednak nie chce jeździć na bardzo ubogiej mieszance. Wątpie aby to nie odbiło się na awaryjności silnika i jego trwałości.
Mieszanka powinna być zbliżona do tej na benzynie ...
Ja chyba zakręcę na max reduktor to znaczy śrubkę od obrotów jałowych , bo po co ma reduktor tyle gazu puszczac na postoju ...
Czy na reduktorze śruba od wolnych obrotów może być na max wkręcona ?
Bo chyba ta śruba jest tylko od obrotów jałowych bo efekty krecenia były tylko widoczne na obrotach jałowych ...
PS. Patrzyłem na Twoje spalanie (w podpisie). Patrząc na spalanie benzyny u Ciebie ewidentnie wygląda że jeździsz na bardzo ubogiej mieszance ...
No bo jak wyjaśnić to że palił Ci więcej na benzynie niż obecnie na ... gazie , jak poprawne spalanie gazu to 20-30% więcej niż benzyny ???