Temat: [Mondeo 2000-2007] Olej silnikowy ale jaki
View Single Post
Stary 09-09-2008, 09:18   #162
Schem
ford::professional

Model: Jeep Grand Cherokee
Silnik: 4.0 I6
Rocznik: 1994
Domyślnie Re: [Mk3] Olej silnikowy ale jaki

Cytat:
Napisał heko
w butelkach jest po prostu Mobil...a dawniej Castrol
Nie tylko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Myślę, że to działa tak, jak w innych branżach - dobieramy parametry, składamy zapytanie ofertowe, wybieramy producenta i zaczynamy współpracę.

Żebyście wiedzieli jakim firmom my robimy produkty i jakie firmy nam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A podobno konkurencja jest...

Ford zamawia olej i raz przetarg wygrywa Castrol, raz Mobil a za kilka lat Motul albo Liqui Molly...
Myślicie, że oleje typu Castrol Professional albo Motul Specific Ford to są oleje wymyślone specjalnie?
To są po prostu nadwyżki olejów poprzetargowych dla producentów:
Cytat:
Produkty Castrol SLX Professional opracowywane są przy współpracy z wiodącymi producentami samochodów osobowych. Powstają w oparciu o najnowocześniejsze technologie, spełniając najwyższe standardy jakości, co gwarantuje bezawaryjną pracę silnika.
Ford składa zapytanie ofertowe, Castrol robi olej, Ford udziela aprobaty WSS coś-tam-coś-tam i startuje produkcja.
Ford sprzedaje to jako Formula E, Formula XR+ czy jakiś inny a Castrol "dorabia" sobie na boku (bo olej jest ich) i wypuszcza to jako super, hiper, professional olej dedykowany do danej marki. Za cenę 70 PLN za litr.
Bo musi jakoś zrekompensować sobie straty najniższej ceny przetargowej.

Macie jakieś dane potwierdzające, że Formula to syf?
Możemy je porównać z danymi np. z mojego linku Motula?

Bo odczucia każdy ma inne a tylko fakty mogą coś nam powiedzieć.

Fordy otaczają mnie
Schem jest offline   Odpowiedź z Cytatem