View Single Post
Stary 10-09-2008, 00:58   #99
polaff
ford::advanced

Imię: Przemek
Model: Ranger Wildtruck
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2021
Domyślnie Re: [MK3] TDCI 130KM automat - kto ma ? opisy samochodu-problemy

Ja powiem tak, już pomijając to czy to automat czy manual...

Mnie w samochodówce uczyli, że w skrzyni oleju nie wymienia sie pod żadnym pozorem jeśli isę skrzyni nie naprawia. Bo olej się uszlachetnia przez ścierające się elementy - łozyska z amteriałów samosmarujących, synchronizatory...

Może i tak czasem jest, że wymiana oleju jest tylko przy naprawie, ale (!!) tylko u niektórych producentów. Fiat np. tak zaleca. W japończykach się wymienia co ileś tam...

JA miałem taki przypadek:
miałem nissana, orałem go niemiłosiernie bo po pierwsze jeździłem bardzo agresywnie a po drugie pracuję tak, że robie miesięcznie od 5kkm do 12kkm więc całkiem sporo jak na nasze warunki. MEchanikiem już od dawna nie jestem, ale jeszcze zostało mi trochę naleciałości... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kumpel mowi mi żebym wymienił ten olej w skrzyni bo nissanem zrobiłem już 60kkm a nie wiadomo czy był wogóle kiedyś wymieniany ten olej. Stan samochodu wskazywał na przebieg około 500kkm.
Oleju nie wymieniłem i po przejechaniu 10kkm od tej rozmowy podczas powrotu do domu od klienta skrzynia najpierw zaczęła strasznie wyć, potem zaczęło kopcić się ze sprzęgła (takie już było obciążenie ze skrzyni) a na końcu już pod domem skrzynia zrobiła chrup i od tego momentu już występowała jako dwa niezależne elementyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (pękła na pół) łożysko się rozsypało i rozerwało całą obudowe skrzyni.

Od tamtej pory staram sie analizować zalecenia producenta i je spełniać...

To samo myślę o skrzyni