Temat: [Mondeo 2000-2007] Olej silnikowy ale jaki
View Single Post
Stary 11-09-2008, 14:30   #196
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Re: [Mk3] Olej silnikowy ale jaki

Panowie cobretti i ace2.1 czytając Wasze wypowiedzi nie mogę oprzeć się wrażeniu, że prowadzicie trochę jałowy spór. Zadałem sobie trud i sprawdziłem aktualne na dziś cenniki nowych modeli 3 wymienianych przez Was firm, tj. Forda - Mondeo mkIV, Toyoty - Avensis, Honda - Accord. I ace2.1 ma sporo racji. W każdym przypadku dobrałem zbliżone wersje wyposażenia i w miarę możliwości dodatki. Pod uwagę z racji własnego auta wziąłem wersje sedan z silnikiem diesla (różnica w pojemności - 2,2l dla H i T vs 2,0 dla F jest moim zdaniem pomijalna) i co mi wyszło? Proszę:
1. Mondeo, czyli nowy ładny model, już po pierwszych poprawkach, rocznik 2008 w wersji Titanium, bez aktywnego zawieszenia i tempomatu oraz audio z BT, kosztuje 112 800 zł. Za aktywne zawieszenie + 4400 zł., za inteligentny tempomat 7450 zł., za audio z BT +1700 zł.
2. Accord, również nowy model, rocznik 2008 w wersji Executive (trochę dziwne bo cenniki mówią o cenach za model z 2007 roku ale zakładam, że skoro to jedyna informacja na stronie to jest to cena aktualna), bez aktywnego zawieszenia i tempomatu oraz audio z BT, kosztuje 116 500 zł. Za audio z BT +6500 zł.
3. Avensis, czyli stary model (i umówmy się brzydki) w wersji Prestige Premium 103 500 zł.

Reasumując..porównywalne samochody, za porównywalną kasę. Opieranie się na najtańszych wersjach wyposażeniowych jako odniesieniu do wartości uważam za błąd bo "golasy" są po to by na billboardach pokazać zdjęcie wersji topowej a w podpisie umieścić: "już od ...." :fcp12
Tak więc bierzesz to co Ci się podoba i/lub chcesz a pretensje co do słuszności wyboru trzeba mieć do siebie, bo : "widziały gały co brały".
Natomiast kolego ace2.1 trudno mi zaakceptować Twoją wręcz ostentacyjną niechęć do wszystkiego co ma niebieski owal na masce. Po co i dlaczego od 4 lat jeździsz modziakiem? Sprzedaj, kup co chcesz i będziesz miał problem z głowy...nie rozumiem po co się chłopie męczysz?!
Ale to tylko moja drobna dygresja i nie zamierzam wdawać się w tym zakresie w żadną polemikę