12-09-2008, 09:25
|
|
ford::advanced
Model: Galaxy
Silnik: 2.8 VR6 AMY
Rocznik: 1998
|
Re: Szarpie automatyczna skrzynia biegów
Cytat:
Napisał luki_galaxy
Szanowni Państwo,
znalazłem przyczynę szarpania mojej skrzyni.
1. wymiana oleju i filtra nie pomogła
2. skrzynia przy przyłączaniu z 2giego na 3ci bieg tak szarpała, że w końcu został mi tylko 3 bieg.
3. wymieniłem skrzynie na używkę z gwarancją rozruchową od pewnego sprzedawcy na allegro (Galax25), którego serdecznie polecam, ale problem szarpania nie zniknął. Zacząłem szukać więc problemu poza skrzynią.
4. Jeden z fachowców od ASB polecił mi sprawdzić sygnały przekazywane do skrzyni - szczególnie czujnik położenia przepustnicy oraz czujniki prędkości w trybie pracy rzeczywistej.
5. Po krótkiej kontroli w dobrej stacji diagnostycznej (pana Macury w Ustroniu), podłączeniu do komputera, zostały zsynchronizowane parametry położenia przepustnicy ze skrzynią biegów. Natychmiast skrzynia zaczęła pracować IDEALNIE ! Bez najmniejszych szarpnięć wyjechałem z serwisu.
Wiem, że wiele użytkowników Galaxy z ASB ma podobne problemy, piszę więc aby zaoszczędzić Wam niepotrzebnych kosztów ewentualnego remontu skrzyni. Podobny problem może występować również w innych modelach.
Pozdrawiam
luki
|
a możesz jakieś szczegóły podać ile Cię to kosztowało i ile im to czasu zabrało? Bo u mnie wyskakuje ciągle bład połączenia elektrycznego pomiędzy skrzynią i silnikiem i czasem jeszcze coś z przeputnicą i nie wiem czy to nie czasem na skutek tego zdarza się, że skrzynia przechodzi w tryb awaryjny i jedzie tylko do 3. Czy warsztat w którym to robiłeś to jakiś zwykły czy specjalizują się w ASB?
|