Re: 1.8TD - 15 koni za darmo!
Do autora wątku.
Ja zwiększyłem samo doładowanie, bo jak jeździłem, to słabo było czuć turbinę, zaś regulowanie na boosterze nic nie dawało. Po zwiększeniu doładowania (mam teraz chyba ponad 1,2 bara) znacznie lepiej przyspiesza, szczególnie na 5 biegu. Wg mnie, jeśli nie chce się za bardzo zwiększać spalania to nie ma sensu zwiększać maksymalną dawkę (tam we wnętrzu pompy). Miałem MKI ze zwiększoną dawką maksymalną i paliło 10 litrów na setkę! Nie chcę więcej tego! Dlatego dodałem na razie tylko doładowania. Większe doładowanie powoduje jak pisałem w innym wątku lepsze uciśnięcie boostera. Booster to jest dodatkowa dawka paliwa, która jest podawana tylko i wyłącznie wtedy, gdy ładuje turbo i zależna od ciśnienia doładowania. Zwiększając maksymalną dawkę paliwa zwiększasz ją w całym zakresie obrotów (silnik ciągnie dużo lepiej już nawet od 1200 RPM), co powoduje horrendalny wzrost spalania! Od tego jest turbodziura, aby jak turbo nie ładuje nie było podawane dużo paliwa, bo i tak się ono dobrze nie spali, zaś spalanie wzrośnie! Dlatego wymyślono booster, który zwiększa dawkę gdy turbo ładuje. Kręcąc we wnętrzu pompy można uzyskać pewnie i 130 KM ale dużym kosztem...