Temat: [Mondeo 2007-2014] Lista ewentualnych usterek
View Single Post
Stary 22-09-2008, 15:08   #706
keisim
ford::professional

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Re: [Mk4] Nowe MOndeo kombi- lista ewentualnych usterek

BearM, u mnie problem wylewania się paliwa przy tankowaniu pojawił się po 25-30kkm. Komentarze obsługi na stacjach przeważnie mnie powalały - "Panie, ten typ typ tak ma.. to nie pierwszy nowy Mondeo, z którego cieknie.."

Serwis pooglądał i zamówił rurę łączącą wlew ze zbiornikiem - gdzieś po drodze jest spaw i tam zauważono nieszczelność. Po kilku tygodniach rura została wymieniona i przy jednym z kolejnych tankowań patrzę pod samóchód a tu... leje się! :fcp24

Do tej pory nie wiem co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. ASO ma dokument opisujący jak użytkownik powininen tankować swojego Forda z wlewem paliwa Easy Fuel - do pierwszego odbicia, odczekać 10sek. wyjąć. Robię tak i guzik, co drugie czy trzecie tankowanie Mondek robi siku...

Z Conversem miałe podobny problem jak Ty. Z wyświetlacza całkowicie zniknęły funkcje dot. radia, radio było wtedy bodajże wyłączone. Po wył/wł zapłonu wszystko zaświeciło jak należy. Radzę też wszystkim wozić ze sobą klucz 10mm do odkręcania klemy akumulatora. Kilka tyg. temu Convers zawisł na amen z komunikatem 'Kluczyk nie rozpoznany' - nie można było uruchomić silnika, elektronika nie reagowała na nic - otw/zam drzwi z kluczyka, naciskanie klawisza Ford Power... Po odłączeniu na chwilę akumulatora wszystko wróciło do normy.

Uważam, że stopień wykorzystania pulpitu Conversa i jego ogólna funkcjonalność woła o pomstę do nieba. Całe szczęście - jak napisał TiM - dobrze wygląda...ale czy tylko tego oczekuje się po samochodzie za >100kzł ???

A na koniec coś pozytywnego... autko stoi w garażu i odpoczywa, ja też odpoczywam tyle że trochę bliżej równika, temp. wieczorem 25st.C, w dzień więcej :fcp14 :fcp2