View Single Post
Stary 22-09-2008, 17:07   #148
corneliusab
ford::expert

Model: S-Max Titanium S / Kuga Individual
Silnik: 2.5 T 220 PS / 2.5 T 200PS
Rocznik: 2009 / 2009
Domyślnie Re: zimny silnik gaśnie

Niestety zaczyna sie zimno robic, mnie i mojego essiego dostapil zaszczyt :fcp2 gasniecia na zimnym. Poczytalem watki nt. temat, a ze ten jest w sumie najobszerniejszy wiec postanowilem i ja sie do niego dopisac. Mianowicie sytuacja jest znana wiekszosci z forumowiczow wiec nie bede sie rozpisywal nt. temat. Interesuje mnie tylko rozmieszczenie tych gumowych wezykow i lacznika metalowego, bo w sumie patrzac na silnik nie wiele tam widac, gdyz jest wieksza czesc tego ustrojstwa schowana pod termostatem i modulem zaplonowym, dlatego tez zrobilem pogladowe zdjecia jak moim zdaniem i wyobrazeniem to wyglada i chcialbym zeby ktos naniosl poprawki na te same zdjecia bo napewno sie myle :fcp1 poniewaz nie widzialem w calosci tych gumowych wezy jak rurki metalowej. Generalnie to chce wyjac gumowy waz z zaworka i zrobic tzw. "test pisaka" i tutaj moje pytanie. Jesli zaslepie ten gumowy wezyk od strony zaworka i auto nie bedzie gasnac to oznacza to uszkodzenie zaworka, a jesli bedzie gasnac dalej to uszkodzenie ktoregos wezyka gumowego ewentualnie metalowej rurki? Pytanie drugie: najlepiej jest najpierw zdjac od strony zaworka, a od strony rurki np nie sciagac czy lepiej odwrotnie (moze ma to jakies znaczenie? Zabiore sie za to w ten weekend jesli padac nie bedzie dlatego bylbym wdzieczny jesliby ktos udzielil mi odpowiedzi do tego weekendu. Za wszystkie sugestie z gory dzieki.

Zdjecia pogladowe:

Mniej wiecej jak mi sie wydaje uklad wezy gumowych i rurki metalowej:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Miejsce montazu zaworka:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Druga czesc weza gumowego (wyglada jakby wchodzil gdzies w glowice ale pewny nie jestem - kiepskie dojscie)

Pozdrawiam

corneliusab jest offline   Odpowiedź z Cytatem