View Single Post
Stary 04-07-2018, 12:31   #1
Dj_Spox
ford::amateur
 
Zarejestrowany: 04-07-2018
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2005
Postów: 2
Domyślnie rozgrzany silnik słabnie - po zgaszeniu i odpaleniu wszytko ok

Witam,

Od razu zaznaczam, że szukałem rozwiązania po forach zanim założyłem temat. Jeżeli gdzieś jest odpowiedź na mój problem to proszę o link.

O co chodzi: Po odpaleniu auta wszystko ok, do czasu aż przejadę parę km/skrzyżowań w mieście. Po rozgrzaniu silnika auto traci ok 20-30hp mocy i zmienia się dźwięk silnika - słychać jak bardziej się "męczył", nie czuć odepchnięcia turbiny - nie raz dzieje sie to po 10 min a nie raz po pół h (zwłaszcza gdy auto stało parę dni bez ruchu - wtedy mam wrażenie ze trzyma moc cały czas nawet na rozgrzanym silniku przez ok godzine)
Wystarczy, że zgaszę auto dosłownie na chwilę i odpalę na nowo - problemy znikają, turbo wskakuje na 1900 obr. czuć wyraźny przyrost mocy, dźwięk silnika normalny dieslowski. Minie 2-3 minuty i problem powraca.
Żadne błędy nie wyskakują, auto nie gaśnie, nie dymi, EGR przeczyszczony, przepływka to samo, mechanik twierdzi, ze turbo jeszcze w dobrym stanie - foka ma 180kkm przebiegu, gruszka chodzi płynnie. Błędów na kompie brak..

Czy ktoś ma jakieś pomysły jak wyeliminować problem? Z góry dzięki za zainteresowanie się tematem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Dj_Spox ; 04-07-2018 o 13:56
Dj_Spox jest offline   Odpowiedź z Cytatem