View Single Post
Stary 07-11-2019, 11:13   #1
Morgoth987
ford::amateur
 
Zarejestrowany: 17-10-2018
Model: Ford Focus 1
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2002
Postów: 2
Post Przestała działać turbina i słychać gwizd na jałowym biegu

Witam
Przy działającej turbinie od około roku czasu:
1.) Dziwny gwizd jakby lewe powietrze na jałowym biegu.
2.) Gwizd/brzęczenie bardzo głośne przy zwiększaniu obrotów w trakcie jazdy od około 1800.
3.) Spadek mocy (turbina cały czas działała chociaż rzadziej się załączała).
Auto to Ford Focus MK1 1.8 TDCi z 2002 roku więc nie oddawałem do mechanika bo już nie warto ale trochę się podszkoliłem w mechanice i stwierdziłem, że sam temu podołam.
Poczytałem trochę na necie i zgodnie z radami stwierdziłem, że sprawdzę wszystko i jeśli nic nie pomoże to zajmę się turbiną.
Praca jaką poczyniłem:
1.) Zacząłem od przeczyszczenia EGR bo sporo dymił na czarno (niestety nie mogę go wyczyścić idealnie bo jest połączony na stałe z kolektorem ssącym).
https://ibb.co/LJJKxDn
2.) Posprawdzałem wszystkie przewody dot. turbiny czyli:
2.1.) Rurki plastikowe wciągające powietrze do filtra powietrza (niepołamane, ta pod filtrem powietrza też ok).
https://ibb.co/Mf6MZ9v
2.2.) Przeczyściłem czujnik MAF (przepływomierz).
https://ibb.co/NYH0vFP
2.3.) Wymieniłem rurę powietrza podłączoną do turbiny ponieważ była pęknięta sporo.
https://ibb.co/gPh3QKz
2.4.) Za turbiną sprawdziłem szczelność rur które idą do intercoolera.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2.5.) Sprawdziłem szczelność samego intercoolera tłocząc w niego powietrze pod wysokim cisnieniem żeby sprawdzić czy gdzieś nie ma dziury.
https://ibb.co/JqdxKDR
2.6.) Sprawdziłem szczelność rur z intercoolera do kolektora ssącego.
Żadne z powyższych nie rozwiązało mojego problemu - nadal gwizd i spadek mocy.
https://ibb.co/gR78cL2
3.) Odkręciłem kolektor ssący oraz wydechowy i wymieniłem na nich uszczelki bo też znalazłem takie opinie odnośnie lewego powietrza.
Jednocześnie przy sprawdzaniu powyższych - wszystko dokładnie wyczyściłem. Samej turbiny niestety nie rozbierałem co może było błędem.
Tak czy inaczej po tych wszystkich remontach nadal słychać gwizd, a dodatkowo PRZESTAŁA załączać się turbina. W ogole nie działa.
Dodam, że raczej nie zapomniałem o podłączeniu czegokolwiek.
Jeśli chodzi o gwizd to zauważyłem, że ustaje gdy odłącze jeden z węży jak na filmiku czyli:
Wąż po lewej - odpowiedzialny jest za układ hamulcowy.
Wąż po prawej prowadzi do turbiny i jest drożny oraz niedziurawy.
https://megawrzuta.pl/download/ccdb4...118b03422.html
Co według Was może być przyczyną
1.) Niedziałającej turbiny ?
2.) Gwizdu przy pracy silnika ?

Aktualnie jeśli chodzi o dym z tłumika to jest ok.
Morgoth987 jest offline   Odpowiedź z Cytatem