Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fusion
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-03-2023, 20:21   #1
ptum
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: fusion
Silnik: 1.4
Rocznik: 2007
Domyślnie Jak wyjąć kratkę nawiewu.

Witam Was,
Mam pytanie - jak w temacie, niech ktoś przypomni mi jak w fuzji po lifcie wyciąga się kratki nawiewu. Robiłem to już kawałek czasu temu i o ile pamiętam wystarczyło włożyć coś cienkiego (w moim przypadku był to nóż do masła) pomiędzy kratkę a deskę i podważać po kawałku aż wyjdzie. Teraz mam potrzebę wyciągnięcia a choćbym podważał z całej (w granicach rozsądku) siły, próbując we wszystkich miejscach, to nawet nie drgnie.

Pozdrawiam

ptum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2023, 22:06   #2
zbigi
ford::average

Imię: Zbyszek
Model: Ford Focus C-Max / Mondeo Mk5
Silnik: 1798 /2.0 TDCi
Rocznik: 2005 / 2015
Domyślnie Odp: Jak wyjąć kratkę nawiewu.

Chodzi o kratki na śreodku deski? Jeśłi tak, to one są przykręcone. Trzeba wyjąć ramkę (dekor) otaczającą radio i w dolnej cześci pod kratkami jest po każdej ze stron wkret mocujący.

Ostatnio edytowane przez zbigi ; 28-03-2023 o 22:50
zbigi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2023, 05:01   #3
ptum

Cytat:
Napisał zbigi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chodzi o kratki na śreodku deski? Jeśłi tak, to one są przykręcone. Trzeba wyjąć ramkę (dekor) otaczającą radio i w dolnej cześci pod kratkami jest po każdej ze stron wkret mocujący.
Tak chodzi o kratki na środku, ale masz chyba na myśli przed-lifta, tam kojarzę że są przykręcania.. Ale w po lifcie nie przypominam sobie by środkowe jakkolwiek różniły się od bocznych i na 99% niczego nie odkręcałem ostatnim razem.
Stary 30-03-2023, 20:54   #4
zbigi

Imię: Zbyszek
Model: Ford Focus C-Max / Mondeo Mk5
Silnik: 1798 /2.0 TDCi
Rocznik: 2005 / 2015

Cytat:
Napisał ptum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...w po lifcie nie przypominam sobie by środkowe jakkolwiek różniły się od bocznych i na 99% niczego nie odkręcałem ostatnim razem.
Niestety nie pomogę. Mam mondeo. Chciałem tylko cokolwiek podpowiedzieć, bo zauważyłem,że jakoś koledzy od Fusiona nie garna sie do odpowiedzi. Nie wieziałem, że chodzi o Fusion poliftowy :-)
zbigi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-03-2023, 21:54   #5
ptum

Już sobie poradziłem, faktycznie tak jak pamiętałem są na wcisk na 3 zaczepach które należy podważyć wsuwając coś między kratkę a deskę, tyle że u mnie chyba plastik już zesztywniał ze starości i bardzo ciężko było je podważyć.
Stary 31-08-2025, 17:38   #6
Tomos

Imię: Paweł
Model: Ford Fusion Ambiente Silver X
Silnik: 1.4 80 KM
Rocznik: 2008

Odkopię temat. Słuchajcie, wiecie może do czego służy ta strzałka na kratce nawiewu (zdjęcie w załączniku) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy to jest jakaś wskazówka jak wyjąć tą kratkę czy to tylko kierunek nawiewu powietrza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Chcę wiedzieć, bo w przyszłości, będę chciał tą kratkę wymienić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg strzalka.jpg (84.8 KB, 13 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg kratka.jpg (87.1 KB, 8 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Tomos ; 01-09-2025 o 15:10
Tomos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2025, 15:17   #7
Rafixpol
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: Fusion
Silnik: 1,4
Rocznik: 2008

Witam. Fusion 2008 benzyna. Problem z nadmuchem. Dmucha jak wściekłe na szybę po stronie pasażera, a po stronie kierowcy nie. Gdzie szukać przyczyny? Próbowałem dostać się od góry ale nie mogę zdemontować górnego schowka. Nie znalazłem też instrukcji demontażu schowka. Czy od dołu dostanę się do rur po wyjęciu radia?
Rafixpol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2026, 22:40   #8
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM

Demontujesz schowek pasażera. Odkręcasz i demontujesz skrzynkę z bezpiecznikami. Możesz też odkręcić i wyjąć fotel pasażera dla większego komfortu. Potem odkręcasz obudowę rury nawiewu. Za nim jest wentylator i m.in klapy sterujące. Dostęp tam jest tragiczny i na czuja. Potem odkręcasz i wyjmujesz sam wentylator nagrzewnicy.
Moim celem była wymiana tego wentylatora, ale po jego wyjęciu widać na zdjęciu klapę która pewnie się zablokowała.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dostęp do tej klapy teoretycznie jest tylko łatwiejszy od strony kierowcy, ale tam przeszkadza niedemontowalny element deski rozdzielczej i kompletnie nie ma jak tam wsunąć męskiej głowy i ręki. Może jakaś gibka kobieta by dała radę.
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania