![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: Ford Edge mk2 Titanium
Silnik: 2.0 TDCi bi turbo 210KM
Rocznik: 2016
|
Cześć,
mam Forda Edge 2.0 TDCi 210 KM (DW10F) i od samego początku mam z nim problem. Po dłuższym postoju, szczególnie jak jest zimno, auto odpala normalnie, ale przez jakieś 20–40 sekund silnik bardzo mocno trzęsie, falują obroty i chodzi nierówno. Po tej pół minucie wszystko wraca do normy i dalej pracuje idealnie. Na ciepłym silniku zero problemów. Mam dwa błędy, które zawsze wracają: – P0340 – P0014 Kasują się, ale pojawiają się znowu. Historia auta: Kupiłem samochód już z tym problemem. Po zakupie dałem do mechanika, który ustawił rozrząd na blokadach (bez rozbierania, bez zaglądania do łańcucha). Powiedział, że był przestawiony o około pół zęba. Po ustawieniu nic się nie zmieniło — objawy identyczne jak wcześniej. Korekty wtrysków na zimnym (najgorszy moment zaraz po odpaleniu): – Cyl 1: –50 do –80 µs – Cyl 2: +30 do +60 µs – Cyl 3: –40 do –70 µs – Cyl 4: +100 do +140 µs Po 30–60 sekundach korekty wracają prawie do zera i silnik pracuje wzorowo. Co było robione: – zamiana wtryskiwaczy miejscami → problem się nie przenosi – dwa inne wtryski z kartą → bez zmian – wymiana CKP → bez zmian – czujnik CMP też podmieniany – ciśnienie paliwa wygląda OK – auto nie kopci, odpala normalnie Im zimniej, tym silnik po odpaleniu trzęsie bardziej. Co to może być? Ktoś przerabiał podobny temat w 2.0 TDCi / DW10F? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: mariusz
Model: edge
Silnik: diesel
Rocznik: 2018
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA EWENTUALNIE UŻYĆ FUNKCJI "CYT. SELEKT." (cytowanie części tekstu zaznaczonego) przebieg samochodu . czy wymieniany byl pasek rozrzadu Ostatnio edytowane przez SRS ; Wczoraj o 19:23 |
|
|
|