![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo MK4 kombi
Silnik: 2.0 benz + gaz
Rocznik: 2008
|
Koledzy
Nie chce powielać tematu ale chciałem podpytać o taki problem z moim mondeo MK4 2.0 145km benz-lpg flexifule (komp. lpg stag qbox). Na zimnym silniku właściwe w te mrozy mam problem w rozruchem.Tzn. akumulator ciągnie (choć nie jest świeży a właściwie stary - ja go nie wymieniłem ) silnik kręci ale rozruch jest fatalny silnik mega nierówno pracuje (skacze) trzeba przygazowywać żeby nie zgasł, szary dym ,mocny zapach benzyny i trzymanie na pedału gazu , po 30-40 sekundach się w miarę unormuje.Jak w tym momencie dopuszczę do zgaśnięcia to drugi rozruch jest prawie niemożliwy nawet z pompowaniem pedału gazu. Czytałem na forach wiele przyczyn ale tu takie dodatkowe pytanie. Jeżeli akumulator mam słaby ale kręci czy może być to przyczyną że zabiera cały prąd na ciężki rozruch rozrusznik i na iskrę świec nie wystarcza aby dobrze i równo zapalił ? Poradźcie coś. Kontaktowałem się forowiczem alares który miał podobny problem ale u niego rozjechały si mapy benzyny (zdejmowanie klemy nic nie dawało). A u mnie 2 dni temu jak były te mega mrozy -16-17 zdjąłem klemę akumulatora z pojazdu na 4dni a jak ją założyłem wspomogłem się z przewodów od ojca na rozruch z drugiego jego pojazdu.I uwaga pojazd odpalił dosłownie z dotyku jak nowo narodzony.Czy może być winowajcą akumulator ?Nie chciałbym inwestować na darmo w nowy. Ostatnio edytowane przez kristo123 ; 05-02-2026 o 11:01 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Junior Moderator
![]() Zarejestrowany: 09-09-2004
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Proszę poprawić tytuł swojego tematu na zgodny z zasadami Forum: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Krótki poradnik jak to zrobić: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Dziękuję Speedo |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo MK4 kombi
Silnik: 2.0 benz + gaz