![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Andrzej
Model: c-max
Silnik: 1
Rocznik: 2011
|
Dzień dobry.
Mam c-max'a z 2011r, 1,6l. Auto przerobione na gaz (KME), powtarza się problem falowania obrotów w gazie, zarówno dla niskich, jak i wyższych obrotów. Sprawdziłem przepustnicę - czysta (ostatnio pomogło czyszczenie przepustnicy). Mam do przeglądu gaz, już ponad rok bez przeglądu. Interface kosztuje 125 zł, ale gdy próbuję pobierać program do KME wycina mnie Browser Guard, pisze, że "riskware". Pytanie: warto kupić/pobrać, i starać się szukać samemu instrukcji regulacji, czy po prostu podjechać do warsztatu gazownika? Czy ten interface jest ok: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jakby co, to obsługę narzędzi i laptopa myślę mam opanowaną, kwestia wiedzy, jak sprawdzić/ustawić gaz. Pozdrawiam. Ostatnio edytowane przez Kierowca_ ; 19-02-2026 o 22:07 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Hmmm.... Trochę mi to nie w smak. Ale rozumiem, że to jest dobra rada.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 11-02-2004
Model: Focus
Silnik: PNDD + LPG
Rocznik: 2018
|
Bardzo dobra rada. Instalację wystroisz dobrze jedynie w trakcie jazdy w pełnym zakresie obciążeń z sondą szerokopasmową w wydechu.
|
|
|
#5 |
|
|
Czyli coś takiego jak podłączenie się do sterownika LPG (NEVO), przełączenie na gaz i rozgrzanie silnika w ogóle nie wchodzi w grę? Znalazłem interface do połączenia, ale się wstrzymałem. Ponadto, na razie, po wymianie filtra powietrza falowanie obrotów ustało. Co prawda nie jeździłem ostatnio dużo, więc jeszcze będę się temu przyglądał.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Rocznik: 2023
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Źle się wyraziłem. Miałem na myśli rozgrzanie silnika, i włączenie funkcji "Strojenie automatyczne" - niech się samo dostroi. Tylko nie wiem, czy tej funkcji zaufać. Jakoś nikt z osób, co na yt pokazuje jak ustawić lpg nie korzysta z tej funkcji.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|