![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Dawid
Model: Kuga
Silnik: PHEV
Rocznik: 2026
|
Hej, planuje zakup nowej Kugi i chciałem podpytać właścicieli tego modelu po lifcie z panoramicznym dachem o podzielenie się odczuciami w jego użytkowaniu.
Czy często korzystacie z niego czy to raczej fanaberia która była użytkowana tylko w pierwszych tygodniach posiadania auta. Czy samo posiadanie takiego dachu (zamkniętego) powoduje, że w aucie jest głośniej (może ktoś miał porównanie?). Może jakieś problemy z przeciekaniem? Czy ogólnie polecacie czy może drugi raz byście się na to nie zdecydowali? Z góry dziękuję za odpowiedź! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Michał
Model: Kuga Active X FHEV, Matrix+Winter
Silnik: 2.5 Duratec, 180KM
Rocznik: 2025
|
Jeździłem trzema innymi modelami z panoramicznym dachem.
Zalety: jaśniej w kabinie, wrażenie przestrzeni gdy siedzi się z tyłu. Otwarty dach daje fajne wrażenie w trakcie wolnej jazdy po zalesionych terenach, namiastka kabrioletu. Wady: droższe, głośniej (przy zamkniętym dachu oczywiście), cięższy samochód z wyższym środkiem ciężkości, element awaryjny, może wymagać opieki, może być nieszczelność. Osobiście ja bym nie dopłacał dla siebie, ale bajer fajny na kilka chwil.
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: KUGA MK 3.5 ST-line X Full wypas bez haka.
Silnik: 2.5 Duratec PHEV 243KM
|
Super bajer. Must have. Ja doplacilem w nowej Kudze. Porzednio w Hondzie CR-V mialem dach panoramiczny ale nieotwierany. Fajnie poczuc wiatr we wlosach. Czy glosniej to nie jestem przekonany. Wplyw minimalny. Ile to wiekowych samochodow ma dach otwierany i dziala kilkanascie lat bez problemu. Jesli planujesz zakup belek do bagaznika dachowego to tu moze byc problem bo wtedy nie bedziesz mial mozliwosci otwarcia dachu np przy oryginalnych Fordowskich belkach. Ale to tez mozna ominac i cieszyc sie z dachu i bagaznika.
Ostatnio edytowane przez toolpusher ; Dzisiaj o 10:54 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999
|
Zdecydowanie polecam, wg mnie brak minusów.
Już były tematy na forum z tym związane |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
|
> Ile to wiekowych samochodow ma dach otwierany i dziala kilkanascie lat bez problemu
To samo z silnikami, ale powiedz to komuś z EcoBoostem z coolant intrusion Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak zwrócił uwagę @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , jest kwestia otwarcia dachu. Obciążalność z tego, co pobieżnie szukam, nie jest wiele mniejsza, bo 60 zamiast 75 kg (ale każdy powinien sobie sam sprawdzić dane dotyczące konkretnego modelu). Ale jeśli ktoś chciałby dołożyć belki, boxa, i dużo bagaży (albo kilka rowerów), to trzeba przeliczyć (oczywiście box ograniczy też widoczność, no ale bagażnik z gumy nie jest). Od użytkownika takiego samochodu innej marki słyszałem opinię, że samochód się w lecie bardziej przez to nagrzewa - dach jest ciemny, a izolacja cieplna słabsza (ale jak ktoś ma ciemny samochód tak czy inaczej, to może nie być to aż taki problem) - i niby jest fajne, ale korzyść jest rzadko. W USA Escape z dachem panoramicznym miały problem z mocowaniem z tyłu przy klapie ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]), przy czym dotyczy to problemu w fabryce w Louisville. Natomiast w Europie Kugi (i w Australii ichnie Escape, bo to są Kugi produkowane w Europie) miały recalla dla sztuk wyprodukowanych między 19 kwietnia 2021 a 19 września 2021: "fixed glass panel with poor adhesion to the roof frame assembly. As a result there is a possibility that the fixed glass panel could detach during driving causing a hazard to vehicle occupants and other road users": [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Generalnie, jak ze wszystkim, jest to potencjalnie dodatkowy problem. Co nie znaczy, że radość z posiadania takiego rozwiązania nie jest tego warta - każdy powinien sobie rozsądzić. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Przemek
Model: Kuga MK III FL AWD
Silnik: 2.5 FHEV
Rocznik: 2026
|
Mam Active X z dachem , niestety aerodynamika leży , dla całkiem zamkniętego hałas przy prędkości ponad 110-120kmh jest wyraźny. Ta konstrukcja jest dziwna - szyba a po bokach "doklejone" jakieś panele, które pracują przy nacisku palcem, uszczelka cienka , jakby połowa zwykłej.
Miałem 3 x VAG (passaty, tiguan) z dachem i tam dach w części szklanej był wmontowany w wycięty otwór w dachu stalowym. Nigdy to nie hałasowało (żeby było jasne cały czas mam na myśli dach w pełni zamknięty) Na co zwrócić uwagę moim zdaniem - czyszczenie otworów odpływowych, to konieczność, w Tiguanie miałem zatkane , woda lała się do samochodu, dobrze , że było to latem , udało się wysuszyć. Mało który mechanik doczyta instrukcję przeglądu i mało który wie, że czyścić trzeba. Będą w kółko mówić o smarowaniu bo to można pokazać , o ile smaru napaćkałem ale z mojego doświadczenie smarować mechanizm dachu wystarczy raz na 2 lata a odpływ powinno się czyścić nie rzadziej niż raz w roku. Poza tym - każde auto chcę mieć z dachem głównie z powodu światła i świeżego powietrza latem. Zimą jest chłodniej bo ta szyba jest po prostu cienka ale jak złapie słoneczka eeh jest super pozdrawiam wszystkich dachowców i bezdachowców, szerokosci
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: KUGA MK 3.5 ST-line X Full wypas bez haka.
Silnik: 2.5 Duratec PHEV 243KM
|
Ja nic nie slysze przy zamknietym dachu i rolecie. Najwiekszy szum dochodzi do mnie z tylu prawdopodobnie od kol mimo ze wszytskie nadkola wyciszalem butylem i pianka zamknietokomorkowa od zewnatrz. Przod jest dobrze wyciszony ze wzgledu na podwojne szyby z przodu no i widze ze filcu pod wykladzina z przodu tez nie zalowali.
|
|
|
|