![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 08-06-2010
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2004
|
Witam,
Mam następujący problem. Wycieraczki w moim Focusie 1.8 TDCi 2004 Kombi nie działają prawidłowo według mojej oceny. Po pierwsze tylnia wycieraczka nie załącza się prawie wcale(aby ją załączyć co i tak rzadko się zdarza muszę trzymać tylni spryskiwacz a potem raptownie pchnąć dźwignię do przodu a co i tak nie zawsze dział sprawia wrażenie jakby nie miała siły się załączć kiedy szyba jest sucha. Po drugie kiedy załączam spryskiwacz przednich wycieraczek one wcale się nie poruszają automatycznie. Po trzecie wycieraczki gdy są ustawione na tzw. pierwszej pozycji do góry wcale nie chodzą działają tylko druga i trzecia już nie mówiąc o regulacji prędkości. Co już wiem. Sprawdziłem mój "moduł" (bo nie wiem czy to tak się nazywa) w fordzie mondeo i wszystko co wyżej opisałem działa prawidłowo mój "moduł" jest bez regulacji prędkości obrotów ale pożyczyłem ten od mondeo do siebie i jak nie działało tak nie działa. Wiem że może to być problem z przekaźnikami które udało mi się już zlokalizować. Czy mogę zostawić sobie ten "moduł" od mondeo z regulacja obrotów czy wrócić do pierwotnego. Oba są w 100% sprawne. Ale co może być jeszcze? Proszę o pomoc i serdecznie pozdrawiam wszystkich użytkowników FF Ostatnio edytowane przez plewen ; 08-06-2010 o 14:24 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Zmień szybko treść tematu zanim moderator ci go zamknie.Treść tematu nie może brzmieć "mam problem z wycieraczkami".Pozdro.
No fajnie a gdybyś napisał:" tylna wycieraczka nie załącza się prawidłowo"? , na przykład.Problemem jest tu słowo problem.Pozdro Sprawdź mechanizmy wycieraczek, niestety na elektryce się nie znam , więc musisz poczekać na kolegów elektrykówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez Hetfield ; 08-06-2010 o 16:39 |
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Mario
Model: Focus/ Audi A6C7
Silnik: 1.8 TDDi/2.0 177KM Avant
Rocznik: 1999/2012
|
Oto jestem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No wiec jeżeli chodzi o wycieraczki to mam małę doświadczenie mogę podesłać nawet kilka fotek, nie bezpośrednio do tematu ale może być podobnie a nóż. No wiec słuchając twoich objawów to pierwsze co zrozumiałęm z opisu to to że masz uszkodzone silniki wycieraczek, czytając dalej dowiedziałem się że jednak nie to jest poroblemem. Możliwe w takim razie że masz uszkodzoną prawą manetkę od sterowania wycieraczkami jak twierdzisz, że przy jakiś dziwnych ruchach niączasami działa wycieraczka. Prawdopodobnie styki zaśniedziały, zdemontuj przeczyść powoinno pomóc. Jeżeli chodzi o silnik przednich wycieraczek, zdemontuj go, podłącz na krótko na 12V i zobacz czy działa jak tak to problem jest w manetce, tak samo z tylną, jest troszkęzabawy ale opłaca się bo 1 silniczek kosztuje sporo kasy, tylni ok 170 używka przedni nawet 700 ale to nowy, używka może ok 300-400 zł. Mi niedziałała tylna wycieraczka, a mianowicie zacinała sie w 1/3 wysokości szyby a potem musiałem ją popchnąć ręcznie żeby zrobiła pełny zakres. Problem był w jedynej plastikowej części w silniku wycieraczek. Ślimak (metalowy) wyrobił rowek w kole zębatym napędzającym wycieraczki ( plastik) i sie wieszał. Patrz fotka poniżej. Niestety samego kółka nie kupisz tylko cały silnik, ja kupiłem silnik od mondeo i chociaż mechanicy zapewniali że nie bedzie pasował to jednak był identyczny , koszt silnika 25zł 2 godzinki zabawy i silnik naprawiony, Czasami opłaca się kombinować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Wiec jak twierdzisz , że twoja tylna wycieraczka nie ma siły wiec możesz miećpodobny problem jak ja, wyżłonione to plastikowe kółko i wtedy wycieraczka kaput. Sprawdz najpierw śilniczki i daj znać to ci powiem dalej co i jak mam całą dokumentację swojej naprawy na fotkach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. taki już przezorny jestem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Pozdrawiam i sukcesów życzę . Ostatnio edytowane przez mario591 ; 08-06-2010 o 20:01 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-06-2010
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2004
|
Więc to co nazywałem "modułem" to chodziło o prawą manetkę i ona jest na pewno sprawna bo przełożyłem ją do Forda mondeo i działała poprawnie natomiast ta z mondeo działa u mnie tak jak ta orginalna. Tylnia nigdy mi się nie zatrzymała w połowie zawsze robi pełen zakres i jak działa to dział a jak nie to tak jakby nie miała impulsu dlatego czytając fora stawiam na przekaźniki albo styki gdzieś nie łączą. Jak tylko naprawię to dam znać co było. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Mario
Model: Focus/ Audi A6C7
Silnik: 1.8 TDDi/2.0 177KM Avant
Rocznik: 1999/2012
|
Sprawdź w takim razie wiązki przewodów, nie idź po całej bo auto byś musiał zdemolowa c, sprawdzaj w takich oczywistych miejscach gdzie przewody są narażone na przetarcie izolacji, przerwania jak, zagięcia, kostki łączeniowe, połączenie nadwozia z klapą bagażnika itp. Ja wszystko będzie ok sprawdź skrzynkę z bezpiecznikamim czy sie może nie nadpalił polem leć do skrzynki z przekaźnikami tam prawdopodobnie tki twój problem.
Pozdrawiam i sukcesów w lokalizacji usterki. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-12-2008
Model: Ford Focus LX
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2000
|
mam pytanie czy jest roznica w silniku wycieraczki po miedzy hatchback a kombi ??
bo musze wymienic a do kupienia sa od kombi a wyglada tak samo !! moze ktos wie ?? |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|