Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-02-2014, 23:07   #1
James Hunt
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2006
Domyślnie Skrzypienie kratki nawiewu wyposażonej w czujnik nasłonecznienia

Witam.
Zwracam się z prośbą o pomoc, otóż jestem posiadaczem Mondeo mk3 1,8 PB 125 km z 2006 roku w kombi. Od jakiś paru dni podczas przejeżdżania przez dziury lub śpiących policjantów dochodzi odgłos skrzypienia z kratki nawiewu umieszczonej na desce przy szybie, chodzi mi o kratkę gdzie znajduje się czujnik nasłonecznienia. Jest to strasznie irytująca sprawa podczas dłuższej jazdy. Czytałem inne wątki z płetwami znajdującymi się pod maską, smarowałem mocowania teleskopów a płetwy okleiłem taśmą- niestety nie pomaga. Odgłos wydobywa się z kratki, gdyż skrzypi pod naciskiem dłoni lub bezpośrednio z pod niej. Kratkę smarowałem sylikonem w sprayu i nie pomaga. Wiecie może jak wyjąć tą kratkę bez jej uszkodzenia? Może warto zdemontować schowek od strony pasażera i zajrzeć co tam się dzieje. Tu również prosiłbym o wskazówki jak go wyjąć nie powodując obrażeń w Mondeo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam
Hunt

Ostatnio edytowane przez James Hunt ; 17-02-2014 o 00:49
James Hunt jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2014, 16:00   #2
James Hunt

Domyślnie Odp: Skrzypienie kratki nawiewu wyposażonej w czujnik nasłonecznienia

W końcu znalazłem przyczynę, nie była temu winna kratka a listwa która znajduje się na zewnątrz pojazdu pod podszybiem do której mocuje się owe podszybie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ci co wymieniali filtr powietrza to wiedzą o czym piszę. Listwa ta zsunęła się z szyby i na nierównościach tarła o jej krawędź. Odnosi się wrażenie, że skrzypienie pochodzi z wewnątrz a tu proszę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 17-05-2014, 12:03   #3
James Hunt

Jak na razie nikt się nie udzielił w moim temacie ale cóż- spróbuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Okazuje się że problem skrzypienia powrócił a pierwsza diagnoza była błędna. Wydaje mi się że skrzypienie na nierównościach dochodzi z podszybia. Jak popada deszcz to skrzypienie ustępuje albo jest zdecydowanie mniej uciążliwe. Proszę o pomoc bo oszaleć idzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 17-05-2014, 17:03   #4
MIREKTERAZPOLSKA
ford::professional

Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009

Spryskaj Wd-40 górne mocowania amortyzatorów
MIREKTERAZPOLSKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-05-2014, 17:15   #5
konrad291
ford::average

Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDi 90Hp
Rocznik: 2001

miałem to samo, po deszczu przestawało, otwórz maske i tam przy zawiasach masz taki kieł metalowy który jak zamykasz maske opiera sie na dolnej cześci zawiasu i własnie na tej dolnej czeci zawiasu powinien byc tak plastik, który pęka i wypada przez co własnie wystepuje to skrzypienie,(metal ociera o metal)

w moim przypadku wystarczyło zaizolowanie tego kła izlolacja i od 2 lat cisza
konrad291 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-05-2014, 20:28   #6
James Hunt

Dzięki za odpowiedzi, jutro przetestuje oba pomysły i dam znać czy pomogło.
Stary 20-05-2014, 15:24   #7
James Hunt

Spryskałem dziś górne mocowania amortyzatorów i jak na razie cisza, zdaje sobie sprawę że to tylko prowizoryczne rozwiązanie problemu. Rozumiem żeby pozbyć się problemu raz na zawsze należało by wymienić łożysko wraz z poduszka amortyzatora? Co do kłów, to znalazłem je. Rzeczywiście w ich dolnych częściach oraz w miejscu gdzie stykają się z elementem zawiasu są wytarte miejsca. O dziwo kły jak na razie nie hałasują. A ja już kokpit chciałem demontować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam jeszcze jedno pytanie, czy zużyte poduszki i łożysko amortyzatora mogą powodować "gubienie" zbieżności kół?

Ostatnio edytowane przez James Hunt ; 20-05-2014 o 16:00
Stary 22-05-2014, 10:10   #8
radekg32
ford::professional

Imię: Radek
Model: MK 5
Silnik: 2.0 TDCI AUTOMAT 180 hp
Rocznik: 2018

Ja mam podobnie u siebie,skrzypienie i terkotanie jakiegos plastiku w okolicach podszybia z prawej strony.Problem calkowicie ustepuje w chwili kiedy pada deszcz badz jak umyje auto.
Psikalem wd40,smarem w sprayu-niestety bez rezultatu.Sprawdzalem wszystkie polaczenia
kolo filtra kabinowego,przewody,niestety ale recznie nic nie daje takiego samego dzwieku jak podczas jazdy.
Rece juz opadaja,bo jest to strasznie irytujace.
Stary 26-08-2014, 21:27   #9
James Hunt

Wymieniłem łożyska amortyzatorów oraz poduszki po obu stronach. Przez okres około 2 tygodni był spokój. W międzyczasie 3-4 razy popadał deszcz i skrzypienie znów się zaczęło na nowo. Myślałem że to będzie koniec. Koledzy doradźcie coś bo pierdoła a strasznie wkurza. Pojawił się też jeszcze jeden problem a mianowicie podczas jazdy np. po kostce brukowej coś tłucze w kierownicy. Nie wiem jak to wytłumaczyć ale coś lata w środku, nie czuć żadnych szarpnięć ani jej drgań. Może te dwa objawy mają taką samą przyczynę? Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez James Hunt ; 26-08-2014 o 21:30
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania