![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-02-2010
Model: Mondeo MkIII
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001
|
Witam.
Jakie zadanie ma to urządzenie zaznaczone na zdjęciu? Ostatnio zauważyłem zaślepiony wężyk który do niego dochodzi(zaznaczony strzałką) jakie mogą być tego konsekwencje? Może to głupie pytanie, ale dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 21-07-2008
Model: Transit Courier
Silnik: 1.5TDCi 90KM
Rocznik: 2017
|
jak się nie myle jest to podciśnieniowy czujnik (zawór) od sterowania łopatek turbiny
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-06-2008
Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
|
czyli brak wysterowania turbiny (łopatki w jednej pozycji) i w związku z tym inne parametry pracy silnika.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a co z pracą tego sterownika jeśli wężyk jest zaślepiony?
Edit: Dzięki |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-06-2008
Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
|
zaślepiony jest z jakiegoś powodu np. uszkodzenia elektrozaworu podciśnienia sterującego turbiną albo uszkodzona jest tzw gruszka na turbinie którą zaznaczyłeś kółkiem. rozumiem że niedawno kupiłeś to auto i ktoś kto sprzedawał poszedł na skróty i zamiast naprawić usterkę ją zamaskował.
jak ci auto działa przy takim zaślepieniu? jest mułowaty? Cytat:
Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 24-06-2010 o 11:24 |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
do 2 tys obr. dosyć mułowato przyspiesza, ale też nie jeździłem żadnym innym tddi żeby porównać...
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Stąd masz niezłe osiągi powyżej 2000-2500, ale dół jest kiepski bo wtedy sprężarka nie doładowywuje... Na początek odblokuj ten wężyk i załóż na króciec gruchy. Reakcja NA WOLNYCH OBROTACH powinna być taka, że cięgno gruchy powinno płynnie przesunąć w przeciwne maksymalne położenie (w ok pół sekundy), po zdjęciu wężyka ma iść w przeciwnym kierunku. Jeżeli w wężyku (cały czas na wolnych obrotach) jest podciśnienie a grucha nie reaguje, to albo zatarty (zapieczony) jest mechanizm przestawiania łopatek, albo grucha jest uszkodzona. Mechanizm łatwo sprawdzisz - na zatrzymanym silniku ciągniesz cięgno dwoma palcami (potrzebna jest spora siła) ma się dać przesunąć, a po zwolnieniu płynnie powrócić na wyjściową pozycję. Nie gazuj silnika przy odblokowanym wężyku niezałożonym na króciec - może wyskoczyć błąd (sprężynka). Taką przeróbkę jak ty masz to zrobił... techniczny cham - typowe druciarstwo...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Prawdopodobnie zatarte są kierownice turbiny i po dodaniu gazu grucha nie "odbijała" do wyjściowej pozycji. "Specjalista" zdjął wężyk i zaślepił, a łopatki ustawił ręcznie na maks. moc. I tak jeździł... Kiedy doprowadzisz ten układ do porządku to zdziwisz się, jakie odejście ma auto...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 24-06-2010 o 19:27 |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Dawid
Model: S-Max
Silnik: TDCI 2.0 140km Power Shift
Rocznik: 2012
|
Witam, odkopię trochę temat.
Rozmawiałem już z jendrekmak i napisałem do wojtekjanus , ale może ktoś szybciej mi pomoże , Wojtek napisal Cytat:
bo u mnie nie ma reakcji tego cięgła jak ściągnę tą rurkę od podciśnienia. Jak próbowałem przesunąć ten króciec ręcznie to nie za bardzo moglem , ręką nie miałem szans , dopiero kombinerkami się ruszyło(moze dlatego ze jest ciężki dostęp?)
Były: Vectra A 90r 115km, Mondeo mk II 99r 90km. Mondeo mk III 03r 115km , Fiat Stilo 06r 120km, Mondeo mkIV 2.0TDCI 140km Jest: S-Max 2.0 TDCI 140km Power Shift 2012 Ostatnio edytowane przez Dawid849 ; 27-07-2010 o 00:40 |
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|