![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK3 Kombi/Galaxy MK3
Silnik: 2x Mondeo: MK3 2,2 130/MK3 2,2 155/MK3 2,2 155/Galaxy 2007 2,0 140
Rocznik: M2006/M2007/G2007
|
jak pewnie wiecie mk3 model 2007 wychodzil bez listew na drzwiach. nie wiem czy wszystkie ale to nieistotne.
chodzi mi o to czy ktos juz usuwal te listwy ze swojego samochodu i ogolnie o opinie na ten temat. z tego co patrze to wygladaja na przyklejone ale nie wiem czy nie ma tam jakichs zaczepow pod spodem. jesli sa tylko przyklejone to jest szansa ale jesli sa zaczepy i trzeba zmienic drzwi albo szpachlowac to temat na pewno odpada ciekawki mnie tez kwestia lakieru czy jakby byly tylko przyklejone to po usunieciu kleju kolor nie bedzie odbiegal od reszty drzwi. dodatkowo nie wiem jak to technicznie zrobic, podgrzac mocno i powinno pojsc ? macie jakies pomysly?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zakladam ze wersja nadwoziowa nie ma tu nic do rzeczy znalazlem takie cos na foto z chyba oderwana listwa |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzysiek
Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
|
Dziwi mnie trochę fakt, że chcesz się pozbyć tych listw zgarniających. Sam ich nie posiadam, ale już przekonałem się, że będą mi potrzebne aby uchronić drzwi od nierozumnych ludzi, którzy nie widzą do czego służą drzwi i jak się powinno z nich odpowiednio korzystać....
Listwa powinna być na kleju, co zastaniesz po ich ściągnięciu tego nie jesteś w stanie przewidzieć, mogą to być resztki kleju, lakier na pewno będzie się odróżniał pod tym miejscem bo to swojego rodzaju parasol ochronny dla niego. Nie tak mocno, ale z bliska będzie widać różnicę.
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
|
Jeżeli na drzwiach zostanie ci klej po listwach to najlepszym sposobem na to jest użycie eteru (tylko uwaga żeby się nie uśpić). Zmywa idealnie nie uszkadzając lakieru.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-06-2008
Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
|
gorzej jeśli drzwi były wcześniej malowane/naprawiane to może lakier odejść z listwą bo klej jest dość mocny.
p.s. bez listew były auta po lifcie 2005, oczywiście nie wszystkie bo zależało to od wersji wyposarzenia i zachcianki kupującego. bez listew były też wszystkie ST220 niezależnie od rocznika Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 03-08-2010 o 23:10 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zablokowany
Model: Ford Mondeo MK3
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2003
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK3 Kombi/Galaxy MK3
Silnik: 2x Mondeo: MK3 2,2 130/MK3 2,2 155/MK3 2,2 155/Galaxy 2007 2,0 140
Rocznik: M2006/M2007/G2007
|
no to jak wroce z urlopu to sie wezme za to, na przegladzie korozyjnym w aso wyszlo ze lakier oryginalny wiec nie powinno byc zle.
chce usunac bo tak jest ladniej wedlug mnie te ktore widzialem bez listew w microcat byly oznaczone jako model 2007. a te co widzialem i codziennie jakies widzeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a sa po prostu po drugim lifcie maja te listwy prawie zawsze jesli juz zmuszony jestem stawac na parkingu pod marketem to zawsze na samym koncu gdzies przy krawezniku zeby zminimalizowac mozliwosc ze ktos mi drzwi poobija;> |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 08-04-2006
Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015
|
Uwaga. Lakier może zejść z listwą nawet kiedy lakier jest fabryczny. Przerobiłem to osobiście kilka lat temu w moim mk III. Tzn. zszedł w tylko kilku miejscach i były to drobne punkty ale bez interwencji lakierniczej się nie obyło.
Dodatkowo przy lakierze w jakim miałem auto srebrno-szarym (machine silver metallic), lakier spod listwy różnił się odcieniem od pozostałych miejsc. Logiczne - pod listwą nie był wystawiony na działanie słońca i warunków atmosferycznych, myjni itp., które jednak z czasem zmieniają odcień koloru. Nie wiem jakie miałoby to znaczenie przy innych kolorach ale przy tym miało. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|