![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 28-02-2022
Model: cmax
Silnik: 1.6
Rocznik: 2008
|
Witam, mam problem z fordem Cmax 1.6 tdci 90KM
Auto podczas jazdy na tempomacie zaczęło zwalniać ale nie zgasło, Po redukcji i dodaniu gazu tylko nim szarpnęło i zgasł, od razu odpalił bez problemu, lecz po przejechaniu około 300 m znowu zgasł i już nie odpalił, zjechałem na pobocze, i tylko kręcił i nie odpalał. Mechanik wymienił regulator ciśnienia paliwa, przeczyścił wszystkie przewody paliwa, filtr paliwa, i cały serwis olejowy(olejowy na moje życzenie bo zaraz bym i tak to robil). Mechanikom odpalił, pojeździli chwilę, stał odpalony z 40 minut o nie gasł, lecz jak odebrałem samochod to nawet nie odpalił, szukali jeszcze 1.5 tygodnia i nic nie znaleźli (elektryka nie mieli na zakładzie więc elektryk nie patrzył na niego jeszcze). Póki co czekam aż jakiś elektryk będzie miał chwilę żeby zajrzeć. Miał ktoś może taki problem? Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Przemek
Model: Ford C-Max I lift
Silnik: 1.6 TDCI 80kw
Rocznik: 200?
|
Nie kopci z dolotu? W turbinę nie pcha dymu?
Może EGR padł? Wczoraj tak miałem. Rozłożyłem EGR, żeby zobaczyć co mu dolega. Okazało się, że elektronika padła. I nie złożyłem go do końca, bo i tak nie działał. (Nie zapiąłem tej sprężynki co steruje grzybkiem). Bo i tak nie podpinam przecież kostki. I mało nie dostałem zawału. Auto odpaliłem pochodził z 5s i zgasł. Już nie odpalił. Okazało się, że jednak nawet niesprawny EGR coś tam sobie działa. W pierwszej chwili myślałem, że coś mi wpadło do dolotu, ale po demontażu EGR auto odpaliłem normalnie. Mam nadzieję, że w turbinę oleju mi nie pchnęło. Ale wracając do twojego problemu. Od jakiegoś czasu widziałem, że mam okopconą turbinę delikatnie. Myślałem, że jakaś nieszczelność w dolocie. Ale patrząc na to co się wczoraj stało (kłęby dymu chciały się wydostać przez turbinę podczas próby odpalenia na niesprawnym EGR) może być, że EGR przy wadliwej pracy będzie dławił silnik. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Przemek
Model: Ford C-Max I lift
Silnik: 1.6 TDCI 80kw
Rocznik: 200?
|
Naprawiłeś auto. Miałem ostatni to samo. Ale nie na tempomacie. A podczas normalnej jazdy. Tyle, że auto po jakimś czasie odpala. Co było przyczyną u ciebie?
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|