![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Mariusz
Model: Sierra
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1991
|
Witam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jestem tu nowy, trochę poczytałem o nieodpalających FORDach, mój też nie odpala, ale to inna sprawa. Chciałem tutaj zapytać o 1 rzecz (i opowiedzieć historię). Jadę sobie kiedyś spokojnie ok 120 km/h, a tu nagle silnik sam wszedł na obroty ok 5 000 obr. Zgasiłem kluczykiem - nic. Wrzuciłem więc 5-tkę i go zadusiłem. Moim widzimisię winna była turbina. Wymyśliłem sobie, że puściła olej na cylindry i silnik dostał samozapłonu. Wróciłem do domu. Silnik zaczął strasznie nierówno chodzić, szarpać, tak jakby czasem nie palił na któryś tłok. Dymił na niebiesko jak z komina elektrowni. Wymieniłem turbo. Po odpaleniu wciąż kijowo chodził. Przejechałem kilka km i... cód! Silnik przestał kopcić, zaczął równo chodzić i wszystko niby było OK. Niestety... teraz po każdym odpaleniu (odpalenie trwa conajmniej pół minuty non stop kręcenia rozrusznikiem) chodzi nierówno i dymi. Po 2-3 minutach na wolnych obrotach wszystko się normuje. Do tego co jakiś czas nadal mi się "wścieka", czyli sam wchodzi na obroty, szczególnie podczas jazdy w trasie. Aaaa, byłbym zapomniał! Bierze mi teraz z litr oleju na 500 km!!! Filmik z zasłoną dymną na zimnym silniku: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] I na ciepłym: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Co mu się stało? Uszczelka pod głowicą? Zawory? Pierścieni nie ma??? Czy miał ktoś taką sytuację kiedyś?? Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam. Mariusz. Ostatnio edytowane przez GuitarMan ; 24-12-2010 o 14:33 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: MONDEO MK4 GHIA
Silnik: 1,8 TDCI 125 PS
Rocznik: 2009
|
Nagłe przyśpieszenie , to efekt uszkodzenia membran BOOSTERA ( zawór sterowanego ciśnieniem doładowania) , który jest wkręcony w pompę wtryskową pod kontem od strony zewnętrznej, oraz połączony wężykiem ciśnieniowym z TURBO . Koszt membran to ok 75 zł.
Co do nierównej pracy to może to by wina pompy wtryskowej, lub uszkodzenie mechaniczne silnika np. uszczelka głowicy, lub niestety sama głowica, na co może wskazywac spory ubytek oleju, 1 L na 500 km to dużo za dużo :/
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
|
Popraw tytuł tematu na bardziej konkretny , ponieważ z tego niewiele wynika o czym będzie temat...
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Temat zmieniony. Przed chwilą byłem sprawdzić, czy świece żarowe grzeją. Oto, co zobaczyłem:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Świeca 2 i 4 całe w oleju, oczywiście nie grzeją. Kupiłem 2 nowe świece Iskry (najtańsze, bo i tak czuję, że nie wytrzymają za długo. Pytanie: Czy jest szansa, że to tylko uszczelka pod głowicą? Teoria: Turbina nie jest winna, bo jakby waliła olej w dolot, to chyba na wszystkie cylindry on by szedł, a nie tylko w 2 i 4. PS. Z tymi świecami odpalił od strzała (-: Ostatnio edytowane przez GuitarMan ; 24-12-2010 o 14:48 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 29-04-2007
Model: Giant,, Vectra B
Silnik: 2 pedały i 27 biegów :D
Rocznik: 99
|
Przecież tutaj ewidentnie widać, że masz przedmuchy :O 500 km 1 1 L oleju ?! to jest tragedia. Szukaj już nowego silnika. A przedtem zwal głowicę ... a nóż to tylko UPG ...
Chociaż jak już to były by to sąsiednie cylindry ,, a nie 2 i 4 ... Sprawdź kompresję bo na moje to pierścienie poszły się ...
|
|
|
#6 |
|
|
Mam drugi blok z nowymi tłokami i pierścieniami, ale za to z uwalonym wałem korbowym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak się zrobi cieplej, to znów trzeba będzie się pobawić. Miałem wcześniej też sierrę, gdzie po 800 km od kupna złapało mi na panewce. Rozebrałem caly silnik, kupiłem drugi wał, złożyłem i ten wał się urwał po ok 1000 km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Później kupiłem cały silnik, przejeździłem z 10 000 km i sprzedałem, bo blacha była... tzn jej nie było (-: EDIT: Wiecie może ile kosztowałby szlif bloku? Bo mogę tanio kupić tłoki oryginalne FORDa z pierścieniami nadwymiar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ford Sierra 1.8 TD GL '91 sedan Ford Sierra 1.8 TD GL '91 sedan - SierraFan (bardziej aktualny opis). Ostatnio edytowane przez GuitarMan ; 25-12-2010 o 09:54 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 02-11-2010
Model: Focus, Citroen C4 coupe VTS
Silnik: 18TDDI, 2.0 HDI 16V
Rocznik: 2000,2005
|
Pamiętaj o elemencie jakim jest głowica - zawory, uszczelniacze, planowanie.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-04-2007
Model: Giant,, Vectra B
Silnik: 2 pedały i 27 biegów :D
Rocznik: 99
|
Pamiętaj, że jak już pierścienie są nad wymiar to tłoki też muszą takie być.
Gra nie warta świeczki, szukaj używanego silnika.
|
|
|
#9 |
|
|
Kupilem nowe swiece. Odpalal po 3s krecenia... przez 3 dni. Dzisiaj znow odpala jak zawsze, czyli na 2 cylindry. Znow mi sie poszly przejsc pewnie 2 swiece. Po 300 km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tłoki nowe ori forda z pierścieniami mogę mieć kpl. za 100 zł. Używany silnik 1300-1500 zł i to muszę jechać niewiadomo gdzie i nie wiadomo jak go sprawdzić. Jak zrobię kompletny remont, to chyba lepiej, co nie?
Ford Sierra 1.8 TD GL '91 sedan Ford Sierra 1.8 TD GL '91 sedan - SierraFan (bardziej aktualny opis). Ostatnio edytowane przez GuitarMan ; 27-12-2010 o 10:11 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-02-2010
Model: fiesta sprzedana
Silnik: 1,8d
Rocznik: 1997
|
jak masz stary silnik z uwalonym walem to warto moim zdaniem pokombinowac. próbowalbym przerzucic wal do tamtego z panewkami tak jak byly w tym zalozone. i glowica albo ta dac do zrobienia albo z tamtego silnika jesli dobra. tylko to ukrecenie walu mnie nurtuje. z reguly sie tak dzieje jak blok nie jest dobrze wyosiowany i zaciska na ktorejs panewce...
na silnik to liczyc musisz ok 1500 zlociszy. jezeli juz to szukaj czegos w aucie co mozesz odpalic. albo rozbite cos albo anglik
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|