![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Macin
Model: C-max FX GOLD
Silnik: 1,8
Rocznik: 2004
|
A więc zaczęło się od tego że muszę wymienić klocki hamulcowe przód i tył, dzwoniąc po kilku serwisach i warsztatach zadzwoniłem do Serwisu Forda no a oni że nie ma problemu za ok 700 zł będzie zrobione a że już dzwoniłem to poproszony zostałem o VIN auta bo auto z polskiego salonu no i sprawdził mi gościu auto i powiedział co już wiedziałem. Dodatkowo stwierdził że gwarancja mi się skończyła no i mówi dalej że jak zrobię przegląd za 800 zł i będzie w porządku wszystko to za 89 zł mogę wykupić gwarancję na 20 tyś km (licząc od 140 tyś km przejechanych do których brakuje mi 1500) na tym temacie zakończyłem rozmowę i dalej szukam klocków
Dziś jadąc z Leszna do Piły na trasie zapaliła mi się żółta kontrolka i panika od razu bo od czego ta kontrolka i dlaczego się zapaliła. Kilka warsztatów dalej gościu podłączył autko pod komputer i wyskoczyły dwa takie same błędy a mianowicie coś o spalaniu EGR. Gościu trochę mnie pocieszył że mogę śmiało jechać do Piły i z powrotem ale trzeba wymienić zawór lub go wyczyścić co na jakiś czas pomoże. Wracając wlekąc się w korku przed Poznaniem i wkurzając się na świecącą kontrolkę za bardzo chciałem do przodu no i kangurki i auto zgasło. Po ponownym uruchomieniu patrzę a kontrolka zgasła (wcześniejsze gaszenie auta nic nie dawało) i oto kilka moich pytań: 1: znalazłem klocki firmy bosch na przód i tył cena kompletu 210 zł opłaca się 2: warto wykupować gwarancję? 3: Czyścić czy kupić nowy zawór EGR na Alle.... znalazłem za 200 zł ponoć nowy |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 30-12-2009
Model: C-max
Silnik: 1,6 EcoBoost 182
Rocznik: 11
|
1,8? Pb?
Opinia krąży taka że do tego silnika gwarancja niezbyt się przydaje.. ale oczywiście to uogólnienie... sam widzisz, że za 200pln możesz wymianić EGR a sam przegląd podobno 800 więc różnica jest spora... Nie wiem jak wygląda to w 1,8 forda ale EGR proponuje najpierw wyczyścić... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzysztof
Model: Xsara Picasso Exclusive
Silnik: 1,8 16V KME Nevo
Rocznik: 2002
|
Co do klocków: Bosch nie jest ani super ani kiepski (przynajmniej z moich doświadczeń). Cena wydaje mi się średnia. Ostatnio założyłem na próbę Roadhouse komplet do mondeo kombi na tył 125zł, na przód 140. Na razie jestem zadowolony po ok 12 tyś nie widać dużego zużycia na 35 tyś powinny spokojnie wystarczyć. Dodam że 90% mojej jazdy to miasto, ale sporo hamuję silnikiem.
Tu masz linki do klocków RoadHouse: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Swoją drogą mają teraz promocję na Motorcrafta.
![]() "Wszystko co najlepsze jest w ludziach" "Mózg jest jak spadochron, działa jak jest otwarty" Ostatnio edytowane przez Maddragon ; 25-01-2011 o 11:03 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|