![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Arek
Model: Kuga Mk 2
Silnik: 1,5 EcoBoost
Rocznik: 2016
|
Witam mam popękany lakier na zderzakach zarówno z przodu jak i z tyłu i czciałbym je zdjąć do malowania , i nie wiem czy muszę zdejmować całe zderzaki czy też można zdjąć tylko ten sam plastik . Może ktoś ma jakies sugestie . Z góry dziękuje , pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 23-03-2007
Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
|
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi? Zderzak to zderzak, jakie osłony chcesz zdejmować? Zdejmujesz całe zderzaki.
Pozdrawiam
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-03-2010
Model: mondeo
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1996
|
Kolego atomu na samochodzie nie rozczepisz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zdejmujesz całe zderzaki i po problemie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdro! |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Marek
Model: Hyundai i30 N Line focus mk3 fl, Astra F, 126p
Silnik: 1,5 TGDI, 1,5 TDCI , 1.4 Pb, prawie 0,7 :)
Rocznik: 2022 2015 1995
|
Ja myślę,że koledze chodziło o pianke zderzaka.Jeżeli tak to można zdjęć sam plastik.
|
|
|
|
#5 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-03-2010
Model: mondeo
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1996
|
a no tak to można Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale jeżeli zderzak nie jest pęknięty i nie trzeba go spawać to nie zdejmuj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zderzak będzie wtedy stabilny podczas naprawy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dziękuję za podpowiedzi . Chodziło mi o sam plastik który nie jest popękany a tylko odprysnął lakier . Jesli nie zadużo wymagam to czy mogłby któryś z kolegów opisac co i gdzie odkręcic aby nie odkręcać całego zderzaka z pianką a tylko sam plastik . Z góry dziękuje .
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 02-01-2009
Model: Mondeo MK4 Titanium X Sport
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2009
|
Ja 2 mc temu wymieniałem fabryczny zderzak na nowy kupiony na allegro. Jakoś pianka została przy karoserii sama Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z tego co pamiętam to odkręcić należy od spodu (musisz zdjąć całą osłonę jeśli masz), z góry 2 wkręty (trzeba wysunąć górny grill), i najtrudniejsze chyba wkręty pod nadkolami. Użyj wcześniej na nich WD40 bo są zabrudzone i ciężko odkręcić. Mi przy dwóch się kręciły z gwintem (taki lipny plastykowy). Najgorzej jest zakręcić przy nadkolach. Generalnie sprawa jest banalna jeśli wszystkie wkręty ładnie się odkręcają. niedługo czeka mnie znowu demontaż zderzaka z przodu, żeby założyć tą ramkę gumową na zderzak przy spodzie. Bez tego strasznie brzydko wygląda osłona, a ta ramką ją ładnie przysłania. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
![]() Imię: Marek
Model: Hyundai i30 N Line focus mk3 fl, Astra F, 126p
Silnik: 1,5 TGDI, 1,5 TDCI , 1.4 Pb, prawie 0,7 :)
Rocznik: 2022 2015 1995
|
Cytat:
Co do zdjęcia zderzaka: Odkręcasz grill i pod nim masz trzy kołki trzymające zderzak Jeżeli masz halogeny to odepnij od nich wtyczki dalej odkręcenie osłony od spodu Luzujesz nadkola plastikowe i zderzak jest przykręcony do błotnika dwoma śrubami z każdej strony(jak słusznie kolega napisał-wredne ustrojstwoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. na dole zderzaka w nadkolu są jeszcze takie pręty(po jednym na strone) i je też odkręcasz. Ogólnie prosta operacja i mi zajeła 30-40 min.
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Dziękuję za podpowiedzi . Na weekend mam zamiar się za to zabrac jak zakończę prace to napiszę jak mi poszło . Pozdrawiam .
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|