![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Ponawiam post gdyż poprzedni trafił do zsypu niestety z mojej winy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, ostatnio zauważyłem stojąc na skrzyżowaniu na światłach dziwne drganie kierownicy i odczuwalne wibracje na konsoli radia, moim zdaniem przeniesione z silnika. Samochód był na diagnozie w ASO gdzie potwierdzili drgania silnika które są odczuwalne w kabinie kierowcy, komputer nie pokazuje błędów. Pewna 100% diagnoza niestety wg ASO jest niemożliwa do stwierdzenia. Panowie z serwisu stawiają iz przyczyną może być: górna poduszka silnika lub sprężynka pedału sprzęgła (podobno jej nie ma???) lub dwumas..... Czy ktokolwiek z Was miał może podobny problem? Dodam, że podczas jazdy drgania nie są odczuwalne. Maureliusz zdążył przed zrzucenie do zsypu odpisać: 1. Sprężynka odpada - no bez jaj, co to za ASO???? 2. Może być poduszka, całkiem prawdopodobne 3. Czy obroty wówczas spadają? Jeżeli tak, to może wchodzi w zakres rezonansu z budą. Wgranie pogramu może pomóc. Ale tylko jeżeli wskazówka obrotomierza wacha się. 4. Jeszcze może czujnik spalania stukowego...tak sobie strzelilem :-), sugestia adhock... |
|
|
|
#2 |
|
|
1.Sprężynkę podobnie jak Maureliusz też odrzuciłem.
2.Poduszka według mnie też wydaje się być rozsądnym wytłumaczeniem. 3. Obroty nie spadają, wskazówka obrotów silnika pozostaje na swoim miejscu (nie waha się) 4. czujnik spalania stukowego?? nie mam pojęcia co to w ogóle jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
Czujnik te właśnie zapobiega spalaniu stukowemu, wykrywając oględnie mówiąc drgania silnika spowodowane złym spalaniem mieszanki, właśnie spalanie stukowe. Ale z tego co mi się wydaje, to error tego czujnika powinien wyskoczyć na diagnostyce komputera w ASO.
Skupiłbym się na tych poduchach na razie.
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: marcin
Model: Focum MK2
Silnik: 1.6 (100KM)
Rocznik: 2006
|
Dokładnie za wyelliminowanie drgań silnika jest odpodzielna- e poduszki .
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|