Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-08-2011, 20:44   #1
adi
ford::professional

Model: Mondeo mk4 Titanium X Combi,
Silnik: 2,0 tdci 143ps
Rocznik: 2010
Question kontrolka ładowania-raz sie pali raz gaśnie...

witam
po krótce opisze moj problem:
akumulator ma 4 lata 74 ah poj.

w piątek rano gdy jechałem autem z parkingu -nie wiem czy to jest zbieg okoliczności-gdy przejechałem przez próg-pierwszy raz zapaliła mi sie kontrolka braku ładowania.
było to ok 30 sekund od odpalenia auta.
zgasiłem auto gdy dojechałem pod blok, po ok 2-3 minutach ponownie odpaliłem auto, ponownie po podobnym okresie czasu zapaliła sie kontrolka czerwonego aku...

jadąc dalej tak sobie pomyslałem ze na predkosci zgasze silnik i ponownie odpalę.tak tez zrobiłem i...kontrolka zgasła na cały dzień.

zapaliła się ponownie po południu, znowu zgasiłem auto jadąc i znowu zgasła.

zaplaiła sie ponownie w sobote gdy zona pojechała rano po bułki do sklepu.
i juz nie zgasła.
zona zrobiła jakies 4km.
potem zgasiła auto i tak sobie stało do wieczora.
wieczorem przeparkowałem auto i kontrolka chyba nie zdazyła,sie zaplić, a mzoe znowu sie zapaliła,juz n ie pamiętałem
auto przeparkowałem po ok 20 sek zgasiłm i tak stało sobie cała noc.

rano po odpaleniu znów sie zapalił lampka i tak juz jechałem.
a ze na drodze miałem 3 mijanki, w ramach oszczedności prądu gasiłem auto na kazdej i odpalałem jak miałem zielone(liczac po cichu ze mzoe w koncu ten czerwony aku na desce za którymnś razem zgasnie...)

w koncu dojezdzajac do skrzyzowania -ok 5km drogi od rozpoczecia porannej podrózy gdy było czerwone, ponownie postanowiłem zgasic auto i...juz go nie odpaliłem...zrobił sie test zegarów , rozrusznik zaczał "strzelac" i...dupa

dobrze ze było z górki i jechałem z bratem to popchnelismy i z pychu zapalił...

przejechałem kolejne 7 km

i po kolejnym zatrzymaniu juz znowu nie odpalił...

podłaczyłem prostonik -wg wskazanai wychodziło ze był pusty bo po podaniu ładownaia 5a wskazówka stała na 5a i potem z czasem-po ok 5h zeszło na ok 2a.

odpaliłem auto, znów sie po pewnym -podobnym do ubiegłego czasie zapaliła kontrolka .

przejechałem 30km- cały czas sie paliła
zgasiłem auto pod domem i...zapalił bez problemu.
znowu zgasiełm-znowu zapalił- ale...od razu podwyzszyłem mu obroty i trzymałem ok 2-2,2 tys przez ok 30-50 sek i...kontrolka sie nei zapaliła!!!
przejechałem potem na predkosci ok 80-100km/h ok 3-4km i nie zapiła się nadal.

podłaczyłem aku pod prostownik, znów na 5a i wskazówka stała na ponad 4a, czyli znów niemal pusty aku był...
poki co sie ładuje.

i tu moje pytanie-czy podobnie jak ja obstawialisbyscie w takim wypadku szczotki???

czy mzoe regulator napiecia?dodam ze nie mam miernika i nie mam jak zmierzyć ładowania.czy...moze aku jest padniety, ma gdzies zwarcie na któres celi lub kilku i on mi wyciaga prad z aku?

ale czy w takim przypadku-zwarcie w aku-zapaliła by mi kontrolka ładowania na desce(moze aku nie przyjmuje pradu z alternatora czy jak?)?

bo ja bym na 90 prc obstawił ze szczotki sa krótkie i moze właśnie czasem zawieszaja się ale...czemu nawet bez ładowania , po ok tych zaledwie 5 km rano i 3 odpaleniach i zgaszeniach padł mi aku na tych swiatłach????

dodam ze w tyg jezdze po miescie, ale w weekendy czesto jakies trasy po ok 150-250 robie wiec nie moge powiedzieć ze alteranator obrotów w trasie nie dostaje...

a z drugiej strony kiedy aku sie ładował to strzałka po woli od 4 schodziła w dół do 2, czyli prawidłowo, do tego aku nie "gotował "się- w sumie chyba w ogole ruchu elektrolitu w celach nie było

pomozcie bo mi auto sprawne na szybko potrzebne, a zaufanego elektryka nie mam i nie chce po raz kolejny w zyciu zostać naciagniety...

i tu od razu pytanie dodatkowe czy podłaczajac miernik do aku da sie zobaczyć po odczycie czy sa walniete szczotki, czy regulator napięcia czy moze padły któreś z diód ładujacych?

pozdrawiam i czekam na info od Was

Ostatnio edytowane przez adi ; 28-08-2011 o 21:19
adi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2011, 14:59   #2
kundziel
ford::advanced

Model: mondeo
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1996
Domyślnie Odp: kontrolka ładowania-raz sie pali raz gaśnie...

Kolego bez miernika nic nie sprawdzisz. Ładowanie na mierniku powinno oscylować w granicach od 14,2 V DO 14,7 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. sprawdź najpierw to i daj znać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ps. miernik kosztuje ok 20 zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kundziel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2011, 18:58   #3
berek1903
ford::average

Imię: Przemek
Model: Mondeo mk1
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1993
Domyślnie Odp: kontrolka ładowania-raz sie pali raz gaśnie...

kolego temat wielokrotnie poruszany na forum . wyciag alternator i zawiex do naprawy wymienia ci szczotki zapewne i nadal bedzie chodzic u mnie to samo sie działo u mnie był szczotkotrzymacz i jakas tulejka czy jakos to mi gosc nazwał koszt naprawy wyniósł mnie 165zł i do dzis ciiisza z kontrolką ładowanie 14.7 pod obciazeniem
berek1903 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania