![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 07-10-2010
Model: MONDEO KOMBI
Silnik: 2,0 TDDI
Rocznik: 2003
|
Oczywiście wiele na ten temat napisano ale całkoształt objawów jest zupełnie inny od pozostałych przypadków:
Po dynamicznej jeździe w mieście (czyt. przyspieszanie i hamowanie itd.) mocno grzeje się tylne lewe koło (czyli od strony kierowcy) wygląda to tak że w miarę rozgrzewania się tarcz nie odbija zacisk. Dodatkowo po wcisnięciu sprzęgła nie wraca ono do położenia neutralnego tylko jest około 1cm do 2 poniżej. Na zimno w warsztacie widać, że zacisk jednak odbija. Wykonane naprawy (zasugerowane przez mechanika): - wymienione tarcze L i P strona - wymienione klocki hamulcowe L i P strona - wymieniony zacisk po lewej stronie z tyłu - wymieniony przewód elastyczny łączący zacisk z metalowym przewodem - wymieniony płyn hamulcowy wszystkie te naprawy nie odniosły pozytywnych skutków. Czy może to być wina samej pompy hamulcowej czy też zaworu zwrotnego, a może efekt grzania się jest powodowany jeszcze czymś innym. Może ktoś z kolegów spotkał się z identycznymi objawami czyli grzanie się koła i niesprawność pedału sprzęgła. Jak dotąd sporo wydałem idąc za sugestiami mechanika i nie mam ochoty wymieniać kolejnej połowy auta nabijając kase warsztatowi. Pozdrawiam i liczę na rzeczowe i konkretne odpowiedzi. Ostatnio edytowane przez RADOF ; 07-10-2010 o 15:35 Powód: Poprawka |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 19-11-2007
Model: Opel Omega
Silnik: 3.2 V6
Rocznik: 2001
|
Witam!! Co do pedalu sprzegla to sprawdzilbym sprezyne, ktora go odciaga. Jest ona zamontowana na samej gorze. A co do grzejacego sie kola to sprawdzilbym na poczatek linke recznego. Najlepiej wypnij ja z zacisku i pojezdzij bez recznego. Jak dalej bedzie sie grzalo to kolo to podejrzenie moze pasc na lozysko jeszcze. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Ja dodatkowo wymieniłem jeszcze linkę do ręcznego i lewe tylne łożysko z piastą.
Grzeje się dokładnie tak samo, na zimno wszytsko ładnie odbija na luzie auto bez problemu można przetoczyć. |
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|