![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: marcin
Model: focus kombi ghia
Silnik: 1.8 tdci duratorq 115km
Rocznik: 2006
|
Witam wszystkich.
Ostatnio wymieniałem olej w 5-cio biegowej,manualnej skrzyni biegów w moim Focusie MKII 1.8 TDCI 115 km (skrzynia MTX 75) 1.Najlepszym rozwiązaniem jest kanał ale jeśli nie mamy dostępu do niego to podnosimy przód samochodu i bezpiecznie ustawiamy na kobyłkach,następnie odkręcamy spodnią,plastikową osłonę silnika. 2.Znajdujemy śruby zabezpieczające wlew i spust (imbus) Wlew znajduje się z przodu skrzyni od strony zderzaka,a zawór spustowy w okolicy łączenia ze sprzęgłem na dole (taki sam imbus). 3.Podstawiamy naczynie,odkręcamy śrubę zaworu spustowego i zlewamy zużyty olej (lepiej jak będzie ciepły bo lepiej spływa),na koniec odkręcamy śrubę wlewu i spokojnie czekamy aż nam wszystko spłynie do naczynia. 4.Zakręcamy zawór spustowy. 5.Otwieramy maskę i od góry pomiędzy silnikiem a filtrem powietrza opuszczamy rurkę ok. 1 cm średnicy (zakończonej z jednej strony małym lejkiem),drugi koniec wprowadzamy do otworu wlewowego w skrzyni. 6.Opuszczamy przód samochodu do poziomu(jeśli samochód stoi na 4 kobyłkach poziomo to nie musimy tego robić) i zaczynamy powoli wlewać nowy olej do momentu wyciekania z otworu wlewowego.(Pojemność w/g książki to 2,8 l ale to dotyczy suchej skrzyni,mi weszło dokładnie 2,45 l oleju) 7.Wyciągamy rurkę,zakręcamy otwór wlewowy,przykręcamy plastikową osłonę silnika,opuszczamy samochód,gotowe!!! 8.Cieszymy się płynną zmianą biegów,u mnie pomogło Pozdrawiam,Viniom Ostatnio edytowane przez viniom ; 14-11-2011 o 18:42 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: marcin
Model: focus kombi ghia
Silnik: 1.8 tdci duratorq 115km
Rocznik: 2006