Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-02-2011, 19:42   #1
konradwan
ford::average

Model: .
Silnik: .
Rocznik: .
Domyślnie Nowa teoria - pasek wieloklinowy!

Witam!
Mam nową teorię na temat tego, co dzieje się z moim samochodem i naprawdę potrzebuję opinii kogoś doświadczonego!

A więc. Chyba mam pecha, bo w bardzo krótkim czasie w moim samochodzie:
- Przestała działać klimatyzacja.
- Szybkie ruchy kierownicą powodują delikatne duszenie się silnika i spadek obrotów, podobnie jak wychylenie i trzymanie kierownicy w pozycjach skrajnych.
- Pompa wody nie działa z pełną wydajnością.
A dzisiaj doszło trzeszczenie przy skręcaniu kół, nie wiem czy to układ wspomagania, czy jakiś element zawieszenia.

I teraz myślę sobie tak. Klimatyzacja, pompa wody, układ wspomagania. Działały dobrze i nagle zaczęły nawalać. Co je wszystkie łączy? Pasek wieloklinowy! Czy to może być jego wina? Może jego napinacza?
Bo naprawdę nieprzyjemnie mi się śpi w nocy myśląc o wymianie i pompy wspomagania, i pompy wody, i doszukiwania się problemów w klimatyzacji, której sprężarka chyba po prostu przestała się włączać. I te wszystkie awarie w tak krótkim czasie, musiałbym mieć mocnego pecha!

konradwan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2011, 23:49   #2
nostress_pz

Model: Focus
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Nowa teoria - pasek wieloklinowy!

Czy jednocześnie nie spadła wydajność wspomagania? Po tych informacjach które napisałeś wydaje mi się, że problem może być przy pompie od wspomagania, nie jest wystarczająco wydolna i zaczyna dusić silnik.

Chociaż ja sprawdziłbym też alternator - bo on też może robić takie cyrki.
nostress_pz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-02-2011, 19:07   #3
freestyle0587
ford::beginner

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2001

Miałem cos podobnego, tylko ze mi zerwało kolo pasowe, i nie działało wspomaganie, klima, chłodzenie, alternator. Popatrz na to i jak sie okaże ze to koło pasowe to radze wymienic na oryginalne ponieważ ja z początku kupiłem zamiennik (520zł) i po 3kilometrach sie rozwaliło, musialem wydac kolejne 1000zł na oryginalne. a napinacze w mojej opinie nie beda [przyczyna poniewaz gdyby to były one to pasek poprostu by spadł..
freestyle0587 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-02-2011, 20:57   #4
marco1980

Silnik: 1,8 tdci
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał freestyle0587 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałem cos podobnego, tylko ze mi zerwało kolo pasowe, i nie działało wspomaganie, klima, chłodzenie, alternator. Popatrz na to i jak sie okaże ze to koło pasowe to radze wymienic na oryginalne ponieważ ja z początku kupiłem zamiennik (520zł) i po 3kilometrach sie rozwaliło, musialem wydac kolejne 1000zł na oryginalne. a napinacze w mojej opinie nie beda [przyczyna poniewaz gdyby to były one to pasek poprostu by spadł..

Ciekawe. Na zamienniki też jest gwarancja.
marco1980 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-02-2011, 09:06   #5
oisom
ford::advanced

Model: Focus combi
Silnik: 1.6 16V zetec SE + LPG
Rocznik: 2002

Raczej błędna teoria. To nie będzie wina paska ani napinacza. Lekkie dławienie silnika podczas skrajnych skrętów kierownicą to normalna rzecz która się zdarza i raczej to dowód na to że pasek nie ślizga, brak klimatyzacji też jest spowodowany czymś innym ( spadkiem ciśnienia czynnika chłodzącego , spadkiem wydajności sprężarki , usterką sprzęgiełka czy inną usterką elektryczną ) , a skąd wiesz że pompa wody działa nie z pełną wydajnością ?? grzeje się silnik czy co ?
Stary 11-02-2011, 12:25   #6
freestyle0587

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał marco1980 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekawe. Na zamienniki też jest gwarancja.
tak jest i udało mi sie uzyskac zwrot pieniędzy.

a co do tematu mam cos podobnego tzn, jak na parkingu skrece kierownice do oporu do własnie lekko podnosza sie obroty silnika.
freestyle0587 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-02-2011, 12:38   #7
konradwan

Model: .
Silnik: .
Rocznik: .

Cytat:
Napisał oisom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a skąd wiesz że pompa wody działa nie z pełną wydajnością ?? grzeje się silnik czy co ?
Ciecz chłodząca ma temperaturę optymalną, głowica silnika natomiast się grzeje - wnioskuję że ciecz nie jest dopompowywana. Sprawdzony został cały układ chłodzenia i podejrzenia padły tylko na pompę.

Cytat:
Napisał freestyle0587 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a co do tematu mam cos podobnego tzn, jak na parkingu skrece kierownice do oporu do własnie lekko podnosza sie obroty silnika.
No u mnie właśnie spadają, silnik się krztusi i tak śmiesznie trzęsie, telepie...

Dobra, dzięki, trudno, będę w takim razie musiał wymieniać wszystkie części osobno.
konradwan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-02-2011, 12:53   #8
szakal1990

Model: focus
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999

Ściągnij ten pasek, zlej ciecz chłodzącą i przekręć kołem, powinno się swobodnie ruszać. Jak tak nie jest to wymień pompę. Gdyby problem stał po stronie alternatora to po dłuższej jeździe bez prostownika byś się nie obył. Ja bym sprawdził czy napinacz działa jak powinien, a robisz to w ten sposób że znajdujesz napinacz, słabo widoczny ale jest to możliwe to zaobserwowania, a 2 osoba odpala auto i "daje gazu" napinacz wtedy powinien się delikatnie podnosić i powoli opaść jeżeli tak nie robi to jest do wymiany. A co do tego że samochód się dusi przy skręcaniu na wolnych obrotach to jest taki element odpowiadający za podnoszenie obrotów i to może on nie domaga już. Sprawdzę jak on się nazywa żeby w błąd cie nie wprowadzić.
szakal1990 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2011, 12:51   #9
piotrvars

Silnik: 1.6 ZETEC-SE 101KM
Rocznik: 2002

Mam ten sam dylemat. Od nowości pasek w moim focusie po prostu skrzypiał. Klimatyzacja nie była zbyt wydajna, wspomaganie chodzi słabo, ale temp silnika zawsze w normie i tak do teraz.
Po trzech latach serwisowania, gdy za każdym razem na to narzekałem..powiedzieli, że wymienią(oczywiście odpłatnie, chociaż objawy występują od nowości) napinacz paska klinowego oraz rolkę i to powinno pomóc bo pasek się ślizga i jest zużyty/przepalony jak na tak mały przebieg(60K km). Nie zgodziłem się, bo nie byłem pewien czy nie chcą po prostu na mnie zarobić.

Czy u was też klima chodzi słabo nawet po jej serwisowaniu oraz czy wspomaganie jest stosunkowo dużo słabsze niż w innych samochodach?
piotrvars jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2011, 17:40   #10
kiceq

Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 1999

W moim 1.8 tddi wspomaganie jest słabę, a porównuje do Seata Ibizy 2003 1.4 tdi. Nie mam za bardzo porównania jak to jest w innych fokach. Klima chłodzi ok
kiceq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania