![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-07-2010
Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.6 160km
Rocznik: 2014
|
Witam
Nawiew działa tylko na 4 i wydaje dziwny dwięk,i działa słabo.Czy wiecie co może być przyczyną? Słyszałem że może to być wina bezpiecznika termicznego,ale nie jestem pewien Proszę o radę Z góry dziękuje za pomoc |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Po pierwsze do wymiany wentylator bo ten jest już zatarty . Wypadałoby pospieszyć się , bo zimą i w deszcze bez niego kiepsko się jezdzi .
Bezpiecznik termiczny też spalony to jakby efekt uboczny zatartego wentylatora . rezystor ( regulator obrotów ) przegrzał się i bezpiecznik spalił się . Znajduje się na obudowie czarnej dmuchawy na środku tam gdzie wtyczka jest . Wymieniasz na nowy o wartości 105 stopni . Oczywiście po wymianie dmuchawy . |
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 22-12-2009
Model: focus
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 1999
|
ja słyszałem że jak się raz przegrzeje ten regulator obrotów to już ten termik będzie się palił prawda to?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Ten bezpiecznik jest jednorazowy .
|
|
|
|
#5 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 21-09-2009
Model: Scprpio MKIII
Silnik: 2.3. DOHC
Rocznik: 1997
|
bezpiecznik termiczny kosztuje 1,50 zł, kup kilka i wymieniaj wedle potrzeby. ja u siebie mam na śrubki, więc nie trzeba lutować. do tego dmuchawę "zalewam" co jakiś czas wd40 i jest cicho. i od momentu jak wd40 weszło do gry, termik nie padł ani razu. wcześniej raz w tygodniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Będzie wesoło jak w nocy na - 25 w śnieżyce znów padnie albo w ulewę . 20 bezpieczników i WD40 ( badziew ) kosztuje tyle co używana sprawna dmuchawa . Robisz raz i masz spokój .
Fajnie się kable upalają bo taką akcję tez już widziałem . |
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 22-12-2009
Model: focus
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 1999
|
ja u siebie zrobiłem na krótko cieniutkim miedzianym drutem i trzyma już kilka tygodni a jak założyłem termik to spalił się po kilku dniach mimo to że założyłem większy niż był oryginalnie
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Witam
Dziękuje za informacje.Kupiłem wentylator.ale jeszcze go nie wymieniłem. Chcę go wymienić przed końcem roku.ale nie wiem jak się do tego zabrać. Czy macie jakiś schemat jak wymieni wentylator? Z góry dziękuje za pomoc |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 08-09-2004
Model: E38
Silnik: 2,8 24v
Rocznik: 97 Shadow Line
|
klime masz czy nie?
bo jak nie masz klimy to wyciagasz i rozpinasz cale pudlo na podszybiu,wymieniasz wentyl i wszystko jak masz klime i to pelna to robota juz bardziej skomlikowana |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Dzięki za odpowiedź.Mam klimę ale nie nabitą,praktycznie nie używam.
Czy wzwiązku z tym wymiana wentylatora jest trudniejsza? |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| dmuchawa , nawiew , nie działa dmuchawa |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|