Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-05-2010, 12:33   #1
konger
ford::average

Model: Ford Mondeo MkIII
Silnik: 1,8 pb
Rocznik: 2001
Domyślnie Bagażnik otwiera sie tylko z pilota - nie można inaczej, jak to naprawić?

Nie mogę otworzyć bagażnika przyciskiem z kabiny ani ręcznie mikrostykiem, jedynie co pozostaje to z pilota. Zauważyłem jednak, że kiedy jest bardzo ciepło bądź nagrzeję w samochodzie to w zamkach słychać dwa stuknięcia pomimo odblokowanych już dżwi i bagażnik otwieram bez problemu wszystkimi metodami. Czy ktoś wie gdzie może tkwić problem?

konger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-05-2010, 12:34   #2
t_skiba

Model: Opel Omega
Silnik: 3.2 V6
Domyślnie Odp: Nie otwiera się bagażnik.

Centralny zamek w drzwiach kierowcy. Bylo opisywane kilka razy
t_skiba jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2010, 13:04   #3
konger

Cytat:
Napisał t_skiba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Centralny zamek w drzwiach kierowcy. Bylo opisywane kilka razy
Po co cwaniakować i udawać znawcę. Jeżeli wiesz to napisz, a jak nie to nie pisz nic. Wszystkie tematy się powtarzają i idąc twoim myśleniem to trzeba zamknąć forum, a zostawić tylko szukajkę.
Stary 02-06-2010, 15:40   #4
JarekWRC
ford::beginner

Imię: Jare
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 115KM
Rocznik: 2001/2002

Proponuje więcej ogłady panie Konger... następnym razem nikt Ci nie odpisze jeśli będziesz tak reagował (i może to byłoby lepszym rozwiązaniem).

Przyznaj sam, że temat był wielokrotnie maglowany wiec zachowaj przynajmniej klasę gdy ktoś spokojnie Cię o tym informuje...

W odpowiedzi na twego posta... przychylam się do wskazówki skiby - sprawdź zamek centralny w drzwiach kierowcy.
JarekWRC jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2010, 13:43   #5
konger

Sorry trochę mnie poniosło (miałem kiepski dzień). Dzięki za wskazówkę i bez urazyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-06-2010, 15:44   #6
mpkb

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Bagażnik otwiera sie tylko z pilota - nie można inaczej, jak to naprawić?

Może centralny a może nie. Generalnie ten problem rzeczywiści był opisywany i to wielokrotnie ale to w większości wypadków awaryjny był nie centralny a mały przycisk/ stycznik ( nie mam pod ręką fachowego określenia) Znajduje się on pod gumową osłoną w tylnej klapie. Należy go albo wymienić na nowy niekoniecznie w serwisie (albo zaizolować kabelki - wtedy otwieranie jest albo z kabiny albo z kluczyka) Wymiana mikrowłącznika spowoduje możliwość otwieranie również ręczne z zewnątrz naciskając na uchwyt tylnej klapy. Można coś zastępczego wykombinować niekoniecznie tak jak sugerują w serwisie. Ew. dalszymi informacjami służę jeśli będą potrzebne.
mpkb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-06-2010, 16:04   #7
adambas

Imię: Adam
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI 140 KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Bagażnik otwiera sie tylko z pilota - nie można inaczej, jak to naprawić?

Witam dokładnie tak jak mówi "mpkb" u mnie również same problemy były z tym "mikrostykiem" w klapie bagażnika. Znalazłem tu na forum fotorelacje jak się do tego zabrać i też tak zrobiłem najpierw wymieniłem na nowy ale po krótkim czasie znowu to samo więc odłączyłem to ustrojstwo zakleiłem taśmą izolacyjną kabelki i wsio nie mam już problemów z wiecznie otwierającą się w czasie jazdy klapą albo z problemem jej otwarcia teraz otwieram tylko z kluczyka albo z przycisku w kabinie nie jest mi ten "styk" w klapie potrzebny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pozdrawiam.
adambas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2011, 22:33   #8
kosmo20
ford::amateur

Model: mondeo
Silnik: 2.0 tddi

Witam
Mam podobny acz bardziej nietypowy problem z otwieraniem klapy bagażnika. U mnie również działa jedynie otwieranie z pilota. Rozebrałem dzisiaj klapę, mikrostyk jest ok (sprawdzony miernikiem z bzyczkiem), odłączyłem mikrostyk, a ze środka nadal nie otwiera. Co może być pomocne to fakt, że miesiąc wcześniej założyłem zastępczy siłownik drzwi kierowcy, gdzie podłączone są jedynie dwa kabelki a cała kostka jest odłączona i zaizolowana. Doczytałem w innych postach, że może to mieć wpływ na otwieranie klapy. Co mogę zrobić żeby jakoś oszukać centralkę i odzyskać chociaż otwieranie ze środka? Może jakiś mostek z przewodów przy zamku kierowcy?
kosmo20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2011, 23:08   #9
misiekxyz
ford::advanced

Model: BMW F30
Silnik: DIESEL 184 KM
Rocznik: MŁODY

W mk3 (sedan) miałem ten sam objaw - otwieranie tylko z pilota. Zdarzało się sporadycznie kilka razy ale po 1 dłuższej chwili objaw znikał.....do tej pory nie wiem co było tego przyczyną.
misiekxyz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2011, 23:37   #10
Barichello

Model: MONDEO MK 3
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał kosmo20 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
gdzie podłączone są jedynie dwa kabelki a cała kostka jest odłączona i zaizolowana.
Nie morze być podłączonych tylko dwa kabelki - w drzwiach kierowcy jest sterownik centralnego i jeśli masz podłączone tylko dwa to znaczy że najprawdopodobniej kupiłeś angielski zamek i dla tego klapę możesz otworzyć tylko z pilota.
Barichello jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania